Nem érdemes csavarozni, rugós kell

Igazán örömteli tud lenni, amikor végre elérkezik az idő a felújítás során, hogy megvásároljuk konnektorokat és kapcsolókat. Mert ez azt is jelentheti, hogy hamarosan költözhetünk.

A konnektorok (szakmai nyelven: csatlakozó aljzat) számos szabálynak kell, hogy megfeleljenek gyártásuk során, ami elsősorban a biztonságunkat kell szolgálja. Egyik ilyen sarkalatos pont a vezeték csatlakoztatása a dugaljba.

Csavaros csatlakozásnál egy csavar és egy alátét kombinációja közé szorítom oda a vezetéket, kézi vagy gépi erővel csavarozva. Megvan adva az a megfelelő erő (ún. nyomaték), amivel meg kell húznom, hogy az optimális eredményt érjem el.

Rugós bekötés esetén a csatlakozóba csak bedugom a „csupasz” vezetékvéget, és gyakorlatilag kész is. Ebben a rugó szorításával működő fém elemek elvégzik a vezeték szorítását

Az utóbbi gyakorlatilag „gondozásmentes”, míg “hagyományos” társát évente érdemes újrahúzni, illetve ellenőrizni a csavarok állapotát.

És hogy melyik a jobb? A rugós bekötés jelenleg megbízhatóbb, kisebb a hibázás lehetősége. És nem elhanyagolható, hogy gyorsabb és tisztább vele dolgozni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).