Nappal vagy éjszaka? – Lámpa választási kisokos

A lakásfelújítás egyik – már elsősorban elektromos szempontból – sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.

Tegnap tisztáztuk, hogy a lumen alapján milyen “méretre” lehet szükségünk, ha fényforrást választunk. Ezek után a másik legfontosabb érték, amit szintén meg kell, hogy találjunk a nekünk tetsző lámpa csomagolásán (az ún. adattáblán), az a színhőmérséklet értéke Kelvinben (K) megadva.

Ahogyan a neve is mutatja, ez gyakorlatilag a szín hőmérsékletét mutatja meg a hőmérsékleti skálán. De nem Celsius fokban, hanem Kelvinben. Az első fényforrások a fémszál izzásából jöttek létre (a fémszál hevítése fényt hoz létre). Ahogy nő a hőmérséklete, változik a színe is.

A színhőmérséklettel tudjuk befolyásolni mindennapjainkat, hiszen a fény életünk része. biológiai szempontból is fontos, napunk ciklikusságát is meghatározza az, hogy hol, milyen fény jut pl. a szemünkbe. Általánosságban elmondható (és ez még a nagyvárosokra is igaz), hogy a hajnali kora reggeli órákban a meleg fények dominálnak, napközben a hideg fény kerül túlsúlyba (gondoljunk csak az aszfalt vakító “kékjére” délben), és este felé megint a meleg fényeké a főszerep.

Nem véletlen hogy munkahelyünkön a hidegebb fényeket részesítik előnyben. Ennek nagyrészt biológiai okai vannak. (lásd melatonin termelés és a kék fény kapcsolata) Érdekes kísérlet: ha a munkaidő vége felé a megvilágítás egyre hidegebb és hidegebb, növekszik a hatékonyság.

Otthonainkban, mivel a mindennapjaink körforgását figyelembe véve többnyire reggel és este tartózkodunk otthon, szinte kivétel nélkül 2700K, de inkább 3000K körüli lámpákat érdemes választani. Ha akad dolgozó szobánk, és a konyha is ilyen lehet, akkor oda megfelelő lehet a 4000K fényforrás. Ennél nagyobb színhőmérséklettel már ne kacérkodjunk, az a pihenésünk szempontjából biztosan nem lesz megfelelő.

A lumen és Kelvin értékeken felül még van pár dolog, amit érdemes lehet figyelembe venni a választásnál (pl. a színvisszaadás, a lux érték, a festés és bútorok színe). De ha csak ennyire marad időnk, és ezt a 2 dolgot szem előtt tartjuk, akkor már egészen megnyugtató eredményt kapunk, és fogjuk tudni élvezni a mindennapokat a felújított otthonunkban.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.