Nappal vagy éjszaka? – Lámpa választási kisokos

A lakásfelújítás egyik – már elsősorban elektromos szempontból – sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.

Tegnap tisztáztuk, hogy a lumen alapján milyen “méretre” lehet szükségünk, ha fényforrást választunk. Ezek után a másik legfontosabb érték, amit szintén meg kell, hogy találjunk a nekünk tetsző lámpa csomagolásán (az ún. adattáblán), az a színhőmérséklet értéke Kelvinben (K) megadva.

Ahogyan a neve is mutatja, ez gyakorlatilag a szín hőmérsékletét mutatja meg a hőmérsékleti skálán. De nem Celsius fokban, hanem Kelvinben. Az első fényforrások a fémszál izzásából jöttek létre (a fémszál hevítése fényt hoz létre). Ahogy nő a hőmérséklete, változik a színe is.

A színhőmérséklettel tudjuk befolyásolni mindennapjainkat, hiszen a fény életünk része. biológiai szempontból is fontos, napunk ciklikusságát is meghatározza az, hogy hol, milyen fény jut pl. a szemünkbe. Általánosságban elmondható (és ez még a nagyvárosokra is igaz), hogy a hajnali kora reggeli órákban a meleg fények dominálnak, napközben a hideg fény kerül túlsúlyba (gondoljunk csak az aszfalt vakító “kékjére” délben), és este felé megint a meleg fényeké a főszerep.

Nem véletlen hogy munkahelyünkön a hidegebb fényeket részesítik előnyben. Ennek nagyrészt biológiai okai vannak. (lásd melatonin termelés és a kék fény kapcsolata) Érdekes kísérlet: ha a munkaidő vége felé a megvilágítás egyre hidegebb és hidegebb, növekszik a hatékonyság.

Otthonainkban, mivel a mindennapjaink körforgását figyelembe véve többnyire reggel és este tartózkodunk otthon, szinte kivétel nélkül 2700K, de inkább 3000K körüli lámpákat érdemes választani. Ha akad dolgozó szobánk, és a konyha is ilyen lehet, akkor oda megfelelő lehet a 4000K fényforrás. Ennél nagyobb színhőmérséklettel már ne kacérkodjunk, az a pihenésünk szempontjából biztosan nem lesz megfelelő.

A lumen és Kelvin értékeken felül még van pár dolog, amit érdemes lehet figyelembe venni a választásnál (pl. a színvisszaadás, a lux érték, a festés és bútorok színe). De ha csak ennyire marad időnk, és ezt a 2 dolgot szem előtt tartjuk, akkor már egészen megnyugtató eredményt kapunk, és fogjuk tudni élvezni a mindennapokat a felújított otthonunkban.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.