Nappal vagy éjszaka? – Lámpa választási kisokos

A lakásfelújítás egyik – már elsősorban elektromos szempontból – sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.

Tegnap tisztáztuk, hogy a lumen alapján milyen “méretre” lehet szükségünk, ha fényforrást választunk. Ezek után a másik legfontosabb érték, amit szintén meg kell, hogy találjunk a nekünk tetsző lámpa csomagolásán (az ún. adattáblán), az a színhőmérséklet értéke Kelvinben (K) megadva.

Ahogyan a neve is mutatja, ez gyakorlatilag a szín hőmérsékletét mutatja meg a hőmérsékleti skálán. De nem Celsius fokban, hanem Kelvinben. Az első fényforrások a fémszál izzásából jöttek létre (a fémszál hevítése fényt hoz létre). Ahogy nő a hőmérséklete, változik a színe is.

A színhőmérséklettel tudjuk befolyásolni mindennapjainkat, hiszen a fény életünk része. biológiai szempontból is fontos, napunk ciklikusságát is meghatározza az, hogy hol, milyen fény jut pl. a szemünkbe. Általánosságban elmondható (és ez még a nagyvárosokra is igaz), hogy a hajnali kora reggeli órákban a meleg fények dominálnak, napközben a hideg fény kerül túlsúlyba (gondoljunk csak az aszfalt vakító “kékjére” délben), és este felé megint a meleg fényeké a főszerep.

Nem véletlen hogy munkahelyünkön a hidegebb fényeket részesítik előnyben. Ennek nagyrészt biológiai okai vannak. (lásd melatonin termelés és a kék fény kapcsolata) Érdekes kísérlet: ha a munkaidő vége felé a megvilágítás egyre hidegebb és hidegebb, növekszik a hatékonyság.

Otthonainkban, mivel a mindennapjaink körforgását figyelembe véve többnyire reggel és este tartózkodunk otthon, szinte kivétel nélkül 2700K, de inkább 3000K körüli lámpákat érdemes választani. Ha akad dolgozó szobánk, és a konyha is ilyen lehet, akkor oda megfelelő lehet a 4000K fényforrás. Ennél nagyobb színhőmérséklettel már ne kacérkodjunk, az a pihenésünk szempontjából biztosan nem lesz megfelelő.

A lumen és Kelvin értékeken felül még van pár dolog, amit érdemes lehet figyelembe venni a választásnál (pl. a színvisszaadás, a lux érték, a festés és bútorok színe). De ha csak ennyire marad időnk, és ezt a 2 dolgot szem előtt tartjuk, akkor már egészen megnyugtató eredményt kapunk, és fogjuk tudni élvezni a mindennapokat a felújított otthonunkban.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).