A legegyszerűbbtől a legszebbig – lámpa választási kisokos

A lakásfelújítás egyik – már elsősorban elektromos szempontból – sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.

Egy jó ideig “földbe álltam” ettől a kérdéstől, mert annyi féle van, és hát ezekből választani…

Végül a tapasztalataim alapján megállapodtam önmagammal a válaszban: “Először is nézd meg, formára melyik tetszik, majd utána 2 dologra figyelj.”

Itt az elején tisztáznom kell, hogy tudom, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Cégek, tervezők foglalkoznak azzal, hogy az adott helyen, megfelelő fény lehessen. Programok, számítások, sőt szabványok írják elő, mit, hova és mennyire tervezhetünk a megfelelő hatások elérése érdekében.

De egy “egyszerű” panellakás, egyszerű szobájában nem feltétlen tudunk/akarunk komolyabb méréseket végezni. De ilyen esetben is tudnunk kell megközelítőleg jól választani a lehetőségekből. Adott néhány sarokpont, amit ha figyelembe veszünk, akkor oly nagyon nem tudunk mellélőni.

Az egyik ilyen alapvetés, hogy a lámpa lumen értékét nézve válasszunk megfelelő fényforrást. Többnyire a magasságunk adott minden ilyen lakásban, ezért elég csak az alapterületet figyelembe venni. Mi is az a lumen? Fizikai, fénytani mértékegység, eredetileg a fényáram mértékegysége. Manapság legtöbbször csak úgy hivatkozunk rá, mint fényerősség. A szó maga latin eredetű, és fényt jelent.

De ennyi kitérő után nézzük is a lényeget, nem lesz hosszú.

Az adott helyiség funkcióját tekintve, ahol több fényre van szükségünk ott 300-400 lumen / nm a számolás alapja (pl. konyha és fürdő). Ahol kevesebb megvilágítás is elég (pl. hálószoba, esetleg előtér) ott 100-200 lumen / nm kalkulálhatunk.

Emellett mindenképpen érdemes gondolni kiegészítő világítóeszközökre is, mint asztali lámpa a munkához, tanuláshoz, a konyhában pult világítás, vagy a fürdőben a tükör megvilágítása.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).