A legegyszerűbbtől a legszebbig – lámpa választási kisokos

A lakásfelújítás egyik – már elsősorban elektromos szempontból – sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.

Egy jó ideig “földbe álltam” ettől a kérdéstől, mert annyi féle van, és hát ezekből választani…

Végül a tapasztalataim alapján megállapodtam önmagammal a válaszban: “Először is nézd meg, formára melyik tetszik, majd utána 2 dologra figyelj.”

Itt az elején tisztáznom kell, hogy tudom, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Cégek, tervezők foglalkoznak azzal, hogy az adott helyen, megfelelő fény lehessen. Programok, számítások, sőt szabványok írják elő, mit, hova és mennyire tervezhetünk a megfelelő hatások elérése érdekében.

De egy “egyszerű” panellakás, egyszerű szobájában nem feltétlen tudunk/akarunk komolyabb méréseket végezni. De ilyen esetben is tudnunk kell megközelítőleg jól választani a lehetőségekből. Adott néhány sarokpont, amit ha figyelembe veszünk, akkor oly nagyon nem tudunk mellélőni.

Az egyik ilyen alapvetés, hogy a lámpa lumen értékét nézve válasszunk megfelelő fényforrást. Többnyire a magasságunk adott minden ilyen lakásban, ezért elég csak az alapterületet figyelembe venni. Mi is az a lumen? Fizikai, fénytani mértékegység, eredetileg a fényáram mértékegysége. Manapság legtöbbször csak úgy hivatkozunk rá, mint fényerősség. A szó maga latin eredetű, és fényt jelent.

De ennyi kitérő után nézzük is a lényeget, nem lesz hosszú.

Az adott helyiség funkcióját tekintve, ahol több fényre van szükségünk ott 300-400 lumen / nm a számolás alapja (pl. konyha és fürdő). Ahol kevesebb megvilágítás is elég (pl. hálószoba, esetleg előtér) ott 100-200 lumen / nm kalkulálhatunk.

Emellett mindenképpen érdemes gondolni kiegészítő világítóeszközökre is, mint asztali lámpa a munkához, tanuláshoz, a konyhában pult világítás, vagy a fürdőben a tükör megvilágítása.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.