Napelemista kalandok – A botrány és a teraszkorlát napelem

Itt vagyunk újra, eltelt megint egy egész hét. Szépen és szerteágazóan sütött a nap a korábbi esők után (amire a kertnek meg mondjuk nagyon nagy szüksége volt). És milyen jó lett volna ezt a napocskát és az általa biztosított sugárzást “munkára fogni”.

De sajnos valahol … van a palacsintában, a türelmem is véges, így a héten utána járunk hol van elakadva a történet. Az alapvető baj, hogy elfogyott az átgondolt szerelésre és a megfelelő kísérletezésre szánt idő. Bár ez valamennyire még áthidalható, és a héten okosabb is leszek.

Addig is van időm foglalkozni az utóbbi idők komolyabb visszhangot kiváltó történeteivel. Van több is. De ami a panellakókat is érinti, az az úgynevezett balkonszolár néven elhíresült szerkezet. Nem bonyolult a “cucc”: pár panel, egy micro inverter és egy dugvilla.

Alapvetően idehaza EZ a fajta napelem-összeállítás TILOS! Fontos megérteni: EZ A FAJTA “bedugós” TILOS! Több szót nem is érdemes rászánni, mert az ára és az esetleges szankciók olyan mértékűek, amitől utólag a megtérülés kérdésessé válik.

Sajnos van tudomásom olyan esetről, amikor az első figyelmeztetés után a “balkonszolár” nem került leszerelésre. Emiatt a második alkalommal a szolgáltató már lekötötte a fogyasztót a hálózatról. Persze az ilyen vagy hasonló esetek miatt a panellakók joggal érezhetik azt, hogy cserben vannak hagyva, nekik nincs lehetőségük ilyen módon rezsit csökkenteni.

Ez ebben a formában természetesen nem igaz, bár tulajdonjogi kérdésekben a panel kihelyezésével még érhetnek valakit kellemetlen pillanatok, ugyanakkor semmi sem tiltja, hogy saját külön inverterrel, saját kisebb szigetüzemről üzemeltessük a gépeink azon részét, aminek elég ez az energia.

És máris csökkentettük a rezsinket azáltal, hogy egyes fogyasztóinkat a napelem által termelt árammal “hajtjuk”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.