Napelemista kalandok – A botrány és a teraszkorlát napelem

Itt vagyunk újra, eltelt megint egy egész hét. Szépen és szerteágazóan sütött a nap a korábbi esők után (amire a kertnek meg mondjuk nagyon nagy szüksége volt). És milyen jó lett volna ezt a napocskát és az általa biztosított sugárzást “munkára fogni”.

De sajnos valahol … van a palacsintában, a türelmem is véges, így a héten utána járunk hol van elakadva a történet. Az alapvető baj, hogy elfogyott az átgondolt szerelésre és a megfelelő kísérletezésre szánt idő. Bár ez valamennyire még áthidalható, és a héten okosabb is leszek.

Addig is van időm foglalkozni az utóbbi idők komolyabb visszhangot kiváltó történeteivel. Van több is. De ami a panellakókat is érinti, az az úgynevezett balkonszolár néven elhíresült szerkezet. Nem bonyolult a “cucc”: pár panel, egy micro inverter és egy dugvilla.

Alapvetően idehaza EZ a fajta napelem-összeállítás TILOS! Fontos megérteni: EZ A FAJTA “bedugós” TILOS! Több szót nem is érdemes rászánni, mert az ára és az esetleges szankciók olyan mértékűek, amitől utólag a megtérülés kérdésessé válik.

Sajnos van tudomásom olyan esetről, amikor az első figyelmeztetés után a “balkonszolár” nem került leszerelésre. Emiatt a második alkalommal a szolgáltató már lekötötte a fogyasztót a hálózatról. Persze az ilyen vagy hasonló esetek miatt a panellakók joggal érezhetik azt, hogy cserben vannak hagyva, nekik nincs lehetőségük ilyen módon rezsit csökkenteni.

Ez ebben a formában természetesen nem igaz, bár tulajdonjogi kérdésekben a panel kihelyezésével még érhetnek valakit kellemetlen pillanatok, ugyanakkor semmi sem tiltja, hogy saját külön inverterrel, saját kisebb szigetüzemről üzemeltessük a gépeink azon részét, aminek elég ez az energia.

És máris csökkentettük a rezsinket azáltal, hogy egyes fogyasztóinkat a napelem által termelt árammal “hajtjuk”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.