Mit okoztak a támogatások az utolsó félévben?

Bicskanyitogató bejegyzés következik, mert horror amit látok. Egyszerűen nincsen rá jobb szó. Személyes tapasztalataim is igen szerteágazóak ebben a témában, de elég csak felmenni adott fórumokra, szétnézni közösségi média csoportokban. Horror amit látok.

Az az igazság, hogy a relatív pénzbőség (akár így, akár úgy van előidézve) nemcsak az ügyesebb és rátermettebb szakemberek számára jelent lehetőséget. Megjelentek a bátor, de kevésbé felkészültek, akiknek bele-beletörik a bicskája egy-egy folyamatba, és többségében az egyszerűbb utat választják a kihátrálásra.

És bizony ilyenkor élik aranykorukat az ügyeskedők, a szélhámosok is.

Ők azok, akiket a köznyelv egyszerűen kóklereknek nevez. Bár vannak árulkodó jelek, de képzeljétek, még nekem, aki pedig benne dolgozik se tűnik fel. Hát tényleg nagyon nehéz feladat kiszűrni a szélhámosokat.

(Hogy mennyire akut a probléma, jól jelzi a szinonimaszótár idevágó bejegyzése. Íme a kókler szó szinonimái: ‘hazudó, hazudozó, hazudós, csaló, félrevezető, hazug, eretnek, szélhámos, szemfényvesztő, becstelen, hantás, átverő, megtévesztő, simlis, füllentő, széltoló, svindler, lódító, ámító’.)

Az elmúlt fél év pedig igazán aranykor volt a számukra. Gondoljatok csak bele, hogy milyen változások voltak 2022 második felében (és milyen “pánikot” okoztak). És a legfontosabb, hogy mindenki tudta, hogy a támogatásoknak vége. Ezért még volt egy érezhető iszonyú nagy hajrá a végén.

Még mindenki tolta (volna) ezerrel a felújítást kisebb nagyobb mértékben, hitelből, kölcsönökből, meg mit tudom én miből… hogy kihasználja a “a felét visszakapom” lehetőséget. Az idő sürgetett, válogatni nem lehetett. Néha tényleg azt láttam, hogy csak legyen megcsinálva, mindegy hogyan, csak igényelni lehessen vissza a pénzt.

Olyan munkákkal találkoztam… Ha a szívemre teszem a kezem, néhány trehány dolog kijavításának ára többe fog fájni, mint amit visszakapnak támogatásként… De legalább pörgött-forgott a piac. Jött-ment a pénz, volt forgalom. Hogy lehetett volna talán máshogy is? Hát utólag persze mindig okos az ember. Természetesen.

Végül is zárszóként elmondható, hogy a normális (nincs rá jobb szó) szakiknak lesz munkájuk a jövőben is. Ha más nem, hát a javításokkal bőven.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.