Mit okoztak a támogatások az utolsó félévben?

Bicskanyitogató bejegyzés következik, mert horror amit látok. Egyszerűen nincsen rá jobb szó. Személyes tapasztalataim is igen szerteágazóak ebben a témában, de elég csak felmenni adott fórumokra, szétnézni közösségi média csoportokban. Horror amit látok.

Az az igazság, hogy a relatív pénzbőség (akár így, akár úgy van előidézve) nemcsak az ügyesebb és rátermettebb szakemberek számára jelent lehetőséget. Megjelentek a bátor, de kevésbé felkészültek, akiknek bele-beletörik a bicskája egy-egy folyamatba, és többségében az egyszerűbb utat választják a kihátrálásra.

És bizony ilyenkor élik aranykorukat az ügyeskedők, a szélhámosok is.

Ők azok, akiket a köznyelv egyszerűen kóklereknek nevez. Bár vannak árulkodó jelek, de képzeljétek, még nekem, aki pedig benne dolgozik se tűnik fel. Hát tényleg nagyon nehéz feladat kiszűrni a szélhámosokat.

(Hogy mennyire akut a probléma, jól jelzi a szinonimaszótár idevágó bejegyzése. Íme a kókler szó szinonimái: ‘hazudó, hazudozó, hazudós, csaló, félrevezető, hazug, eretnek, szélhámos, szemfényvesztő, becstelen, hantás, átverő, megtévesztő, simlis, füllentő, széltoló, svindler, lódító, ámító’.)

Az elmúlt fél év pedig igazán aranykor volt a számukra. Gondoljatok csak bele, hogy milyen változások voltak 2022 második felében (és milyen “pánikot” okoztak). És a legfontosabb, hogy mindenki tudta, hogy a támogatásoknak vége. Ezért még volt egy érezhető iszonyú nagy hajrá a végén.

Még mindenki tolta (volna) ezerrel a felújítást kisebb nagyobb mértékben, hitelből, kölcsönökből, meg mit tudom én miből… hogy kihasználja a “a felét visszakapom” lehetőséget. Az idő sürgetett, válogatni nem lehetett. Néha tényleg azt láttam, hogy csak legyen megcsinálva, mindegy hogyan, csak igényelni lehessen vissza a pénzt.

Olyan munkákkal találkoztam… Ha a szívemre teszem a kezem, néhány trehány dolog kijavításának ára többe fog fájni, mint amit visszakapnak támogatásként… De legalább pörgött-forgott a piac. Jött-ment a pénz, volt forgalom. Hogy lehetett volna talán máshogy is? Hát utólag persze mindig okos az ember. Természetesen.

Végül is zárszóként elmondható, hogy a normális (nincs rá jobb szó) szakiknak lesz munkájuk a jövőben is. Ha más nem, hát a javításokkal bőven.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.