Mit jelent nálunk a csúcstechnológia?

Emlékszem apu mondta mindig, amikor valami értelmetlen dologgal találkoztunk a panellakásban, hogy “Fiam, ne agyalj rajta sokat, itt előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő, ezért van így!”.

Mesélte, hogy mikor ő tanulóként dolgozott ezeken az építkezéseken, kb. 50 emberre jutott 1 olyan gép, amivel fúrni és vésni lehetett a paneleket. Ezért nem is véletlen, hogy a kábelek néha csak oda vannak hányva a falra, pedig ott a helyük 10 centivel magasabban. Csak hát előbb volt a kőműves, és kivésni már nem volt idő…

És hogy az 1970-80-as évekhez képest hová is fejlődött a technológia? Az akkori 1 gép 50 ember arány helyett ma már minimum 4 gép 1 ember az arány. Durva ugye? De a hatékonyságnak ára van. És nem elsősorban a gépek áráról beszélek.

A specializáció, mint minden más területen, itt is utat tört magának. Míg régen egy géppel fúrtál és véstél, és nem volt választásod, ma már minden különböző munkafázisnak külön gépei vannak. És ezen belül arra is van külön gép és megoldás, hogy milyen anyagban kell az adott műveletet elvégezni.

Ha jól választod ki az eszközeidet, akkor így már nem olyan nehéz a fizikai munka. És a megfelelő gépek használata a hatékonyságot is növeli. A gyártók pedig arra törekednek, hogy adott kategórián belül még jobb gépeket fejlesszenek.

Hatékonyabb, gyorsabb, tisztább munka: öröm mindenkinek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.