Mit jelent nálunk a csúcstechnológia?

Emlékszem apu mondta mindig, amikor valami értelmetlen dologgal találkoztunk a panellakásban, hogy “Fiam, ne agyalj rajta sokat, itt előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő, ezért van így!”.

Mesélte, hogy mikor ő tanulóként dolgozott ezeken az építkezéseken, kb. 50 emberre jutott 1 olyan gép, amivel fúrni és vésni lehetett a paneleket. Ezért nem is véletlen, hogy a kábelek néha csak oda vannak hányva a falra, pedig ott a helyük 10 centivel magasabban. Csak hát előbb volt a kőműves, és kivésni már nem volt idő…

És hogy az 1970-80-as évekhez képest hová is fejlődött a technológia? Az akkori 1 gép 50 ember arány helyett ma már minimum 4 gép 1 ember az arány. Durva ugye? De a hatékonyságnak ára van. És nem elsősorban a gépek áráról beszélek.

A specializáció, mint minden más területen, itt is utat tört magának. Míg régen egy géppel fúrtál és véstél, és nem volt választásod, ma már minden különböző munkafázisnak külön gépei vannak. És ezen belül arra is van külön gép és megoldás, hogy milyen anyagban kell az adott műveletet elvégezni.

Ha jól választod ki az eszközeidet, akkor így már nem olyan nehéz a fizikai munka. És a megfelelő gépek használata a hatékonyságot is növeli. A gyártók pedig arra törekednek, hogy adott kategórián belül még jobb gépeket fejlesszenek.

Hatékonyabb, gyorsabb, tisztább munka: öröm mindenkinek.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.