Mit jelent nálunk a csúcstechnológia?

Emlékszem apu mondta mindig, amikor valami értelmetlen dologgal találkoztunk a panellakásban, hogy “Fiam, ne agyalj rajta sokat, itt előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő, ezért van így!”.

Mesélte, hogy mikor ő tanulóként dolgozott ezeken az építkezéseken, kb. 50 emberre jutott 1 olyan gép, amivel fúrni és vésni lehetett a paneleket. Ezért nem is véletlen, hogy a kábelek néha csak oda vannak hányva a falra, pedig ott a helyük 10 centivel magasabban. Csak hát előbb volt a kőműves, és kivésni már nem volt idő…

És hogy az 1970-80-as évekhez képest hová is fejlődött a technológia? Az akkori 1 gép 50 ember arány helyett ma már minimum 4 gép 1 ember az arány. Durva ugye? De a hatékonyságnak ára van. És nem elsősorban a gépek áráról beszélek.

A specializáció, mint minden más területen, itt is utat tört magának. Míg régen egy géppel fúrtál és véstél, és nem volt választásod, ma már minden különböző munkafázisnak külön gépei vannak. És ezen belül arra is van külön gép és megoldás, hogy milyen anyagban kell az adott műveletet elvégezni.

Ha jól választod ki az eszközeidet, akkor így már nem olyan nehéz a fizikai munka. És a megfelelő gépek használata a hatékonyságot is növeli. A gyártók pedig arra törekednek, hogy adott kategórián belül még jobb gépeket fejlesszenek.

Hatékonyabb, gyorsabb, tisztább munka: öröm mindenkinek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.