Mit jelent nálunk a csúcstechnológia?

Emlékszem apu mondta mindig, amikor valami értelmetlen dologgal találkoztunk a panellakásban, hogy “Fiam, ne agyalj rajta sokat, itt előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő, ezért van így!”.

Mesélte, hogy mikor ő tanulóként dolgozott ezeken az építkezéseken, kb. 50 emberre jutott 1 olyan gép, amivel fúrni és vésni lehetett a paneleket. Ezért nem is véletlen, hogy a kábelek néha csak oda vannak hányva a falra, pedig ott a helyük 10 centivel magasabban. Csak hát előbb volt a kőműves, és kivésni már nem volt idő…

És hogy az 1970-80-as évekhez képest hová is fejlődött a technológia? Az akkori 1 gép 50 ember arány helyett ma már minimum 4 gép 1 ember az arány. Durva ugye? De a hatékonyságnak ára van. És nem elsősorban a gépek áráról beszélek.

A specializáció, mint minden más területen, itt is utat tört magának. Míg régen egy géppel fúrtál és véstél, és nem volt választásod, ma már minden különböző munkafázisnak külön gépei vannak. És ezen belül arra is van külön gép és megoldás, hogy milyen anyagban kell az adott műveletet elvégezni.

Ha jól választod ki az eszközeidet, akkor így már nem olyan nehéz a fizikai munka. És a megfelelő gépek használata a hatékonyságot is növeli. A gyártók pedig arra törekednek, hogy adott kategórián belül még jobb gépeket fejlesszenek.

Hatékonyabb, gyorsabb, tisztább munka: öröm mindenkinek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A furfangos telepi macska

Meleg nyári napokon, otthon nagymamámnál megszokott volt a hűvös ablakpárkányon vagy a farakás tövében “sütkérező” macska látványa. Irigyeltük is mindig őket, bár egy ideje már nem találkoztam hasonlóval.

Villany Péter

Kemping bringa és dinamó

Ha Ljubljanában jársz, feltétlenül úgy menj oda, hogy biciklit viszel magaddal. Persze lehet használni a helyi bérelhető dolgokat is, de az biztos, hogy az autót az ott tartózkodásod alatt nem kell használnod.

Villany Péter

Lámpát akarsz? Hallgass a panel legyekre!

Bár viszonylag régi megfigyelés, mégis mindig, és mindig fennakadok rajta. Általában április közepétől október közepéig figyelhető meg ez a jelenség, mert ekkor már érdemes munka közben egész nap szellőztetni.