Mit jelent az átlagembereknek az áram?

Teljesen ledöbbentem villanyszerelőként, bár semmi okom nem volt rá. A kapcsolók és konnektorok szerelése közben beszélgettem ügyfelemmel, és bár ő műszaki ember, a felesége egyáltalán nem az.

Viszont mivel szépérzéke neki van, ezért a különböző berendezéseket, készülékeket, lámpákat, sőt még a konnektorokat és kapcsolókat is az alapján választották, hogy mi illik az adott helyiségbe és mi nem.

Természetesen voltak fontos és ésszerű szempontok (mondjuk nem vettek a panel étkezőjébe milliós értékű Swarovski kristályos 100 kilós csillárt), de az, hogy szerelői szemszögből nézve jó-e az adott cucc vagy sem, az nem igazán számított.

Amikor már ott voltunk és szereltünk, akkor merültek fel ezek a kérdések. Természetesen elmondtam a véleményemet adott dolgokról, de ez ugye eléggé szubjektív. Vannak azért közöttünk szakmán belül olyan megegyezések, amik a minőségre vonatkoznak. És emiatt vannak bizonyos dolgok, amiket nem, vagy nem szívesen szerelünk.

Viszont meglepő volt, amikor így direktbe szembe jön az igazság: az átlag felhasználót nem igazán érdekli a műszaki tartalom. Lehet, hogy most általánosítok, és sokan felszisszennek erre (és az ő szempontjukból igazuk is van).

Több beszélgetés konklúzióját is le lehet vonni a beszélgetésünk végszavából: “Figyelj Péter, engem az érdekel, hogy legyen világosság és hogy mennyi a kilowattóra, amit fizetnem kell. A többiért úgyis te tartod a hátad.”

És hogy igaz-e ez? Igen. Amikor azonban ez így szembejön, akkor mellbevág. És ilyenkor mindig az Oscar című filmből jut eszembe Stallone híres mondása: “Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!”

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.