Mit jelent az átlagembereknek az áram?

Teljesen ledöbbentem villanyszerelőként, bár semmi okom nem volt rá. A kapcsolók és konnektorok szerelése közben beszélgettem ügyfelemmel, és bár ő műszaki ember, a felesége egyáltalán nem az.

Viszont mivel szépérzéke neki van, ezért a különböző berendezéseket, készülékeket, lámpákat, sőt még a konnektorokat és kapcsolókat is az alapján választották, hogy mi illik az adott helyiségbe és mi nem.

Természetesen voltak fontos és ésszerű szempontok (mondjuk nem vettek a panel étkezőjébe milliós értékű Swarovski kristályos 100 kilós csillárt), de az, hogy szerelői szemszögből nézve jó-e az adott cucc vagy sem, az nem igazán számított.

Amikor már ott voltunk és szereltünk, akkor merültek fel ezek a kérdések. Természetesen elmondtam a véleményemet adott dolgokról, de ez ugye eléggé szubjektív. Vannak azért közöttünk szakmán belül olyan megegyezések, amik a minőségre vonatkoznak. És emiatt vannak bizonyos dolgok, amiket nem, vagy nem szívesen szerelünk.

Viszont meglepő volt, amikor így direktbe szembe jön az igazság: az átlag felhasználót nem igazán érdekli a műszaki tartalom. Lehet, hogy most általánosítok, és sokan felszisszennek erre (és az ő szempontjukból igazuk is van).

Több beszélgetés konklúzióját is le lehet vonni a beszélgetésünk végszavából: “Figyelj Péter, engem az érdekel, hogy legyen világosság és hogy mennyi a kilowattóra, amit fizetnem kell. A többiért úgyis te tartod a hátad.”

És hogy igaz-e ez? Igen. Amikor azonban ez így szembejön, akkor mellbevág. És ilyenkor mindig az Oscar című filmből jut eszembe Stallone híres mondása: “Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.