Mit jelent az átlagembereknek az áram?

Teljesen ledöbbentem villanyszerelőként, bár semmi okom nem volt rá. A kapcsolók és konnektorok szerelése közben beszélgettem ügyfelemmel, és bár ő műszaki ember, a felesége egyáltalán nem az.

Viszont mivel szépérzéke neki van, ezért a különböző berendezéseket, készülékeket, lámpákat, sőt még a konnektorokat és kapcsolókat is az alapján választották, hogy mi illik az adott helyiségbe és mi nem.

Természetesen voltak fontos és ésszerű szempontok (mondjuk nem vettek a panel étkezőjébe milliós értékű Swarovski kristályos 100 kilós csillárt), de az, hogy szerelői szemszögből nézve jó-e az adott cucc vagy sem, az nem igazán számított.

Amikor már ott voltunk és szereltünk, akkor merültek fel ezek a kérdések. Természetesen elmondtam a véleményemet adott dolgokról, de ez ugye eléggé szubjektív. Vannak azért közöttünk szakmán belül olyan megegyezések, amik a minőségre vonatkoznak. És emiatt vannak bizonyos dolgok, amiket nem, vagy nem szívesen szerelünk.

Viszont meglepő volt, amikor így direktbe szembe jön az igazság: az átlag felhasználót nem igazán érdekli a műszaki tartalom. Lehet, hogy most általánosítok, és sokan felszisszennek erre (és az ő szempontjukból igazuk is van).

Több beszélgetés konklúzióját is le lehet vonni a beszélgetésünk végszavából: “Figyelj Péter, engem az érdekel, hogy legyen világosság és hogy mennyi a kilowattóra, amit fizetnem kell. A többiért úgyis te tartod a hátad.”

És hogy igaz-e ez? Igen. Amikor azonban ez így szembejön, akkor mellbevág. És ilyenkor mindig az Oscar című filmből jut eszembe Stallone híres mondása: “Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.