Miért pont a réz?

Tényleg nagyon sokszor felmerül kérdésként, és ennek fényében sokszor meg is kell válaszolnom a kérdést: miért pont réz vezetékeket használunk? Miért nem maradt az alumínium vagy miért nem vas?

Azt hiszem a kérdés pontos, minden aspektust felölelő megválaszolása bizonyosan sok-sok oldal és sokkal több kutatási anyag áttanulmányozását követelne meg. Ezért csak lényegesebb tulajdonságaira koncentrálva szoktam választ adni.

Például a tartósság fontos tényező. Bizonyosan elmondható, hogy a mai gyártmányok már nem azok a gyártmányok, amik régen voltak. De azt tudni érdemes, hogy a világ első ismert csővezetéke i.e. 2750 körüli. Igen, majdnem 5000 éves.

Ez a rézcső egy egyiptomi templom vízvezeték hálózatának részét képezte, és bár az idő és az évszázadok nem voltak kegyesek vele, mégis kiváló állapotban maradt fent. Valószínű, a mai rézvezetékek nem érik el ezt a kort, de azért biztató, hogy képesek lennének rá.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.