Miért pont a réz?

Tényleg nagyon sokszor felmerül kérdésként, és ennek fényében sokszor meg is kell válaszolnom a kérdést: miért pont réz vezetékeket használunk? Miért nem maradt az alumínium vagy miért nem vas?

Azt hiszem a kérdés pontos, minden aspektust felölelő megválaszolása bizonyosan sok-sok oldal és sokkal több kutatási anyag áttanulmányozását követelne meg. Ezért csak lényegesebb tulajdonságaira koncentrálva szoktam választ adni.

Például a tartósság fontos tényező. Bizonyosan elmondható, hogy a mai gyártmányok már nem azok a gyártmányok, amik régen voltak. De azt tudni érdemes, hogy a világ első ismert csővezetéke i.e. 2750 körüli. Igen, majdnem 5000 éves.

Ez a rézcső egy egyiptomi templom vízvezeték hálózatának részét képezte, és bár az idő és az évszázadok nem voltak kegyesek vele, mégis kiváló állapotban maradt fent. Valószínű, a mai rézvezetékek nem érik el ezt a kort, de azért biztató, hogy képesek lennének rá.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).