Miért pont a réz?

Tényleg nagyon sokszor felmerül kérdésként, és ennek fényében sokszor meg is kell válaszolnom a kérdést: miért pont réz vezetékeket használunk? Miért nem maradt az alumínium vagy miért nem vas?

Azt hiszem a kérdés pontos, minden aspektust felölelő megválaszolása bizonyosan sok-sok oldal és sokkal több kutatási anyag áttanulmányozását követelne meg. Ezért csak lényegesebb tulajdonságaira koncentrálva szoktam választ adni.

Például a tartósság fontos tényező. Bizonyosan elmondható, hogy a mai gyártmányok már nem azok a gyártmányok, amik régen voltak. De azt tudni érdemes, hogy a világ első ismert csővezetéke i.e. 2750 körüli. Igen, majdnem 5000 éves.

Ez a rézcső egy egyiptomi templom vízvezeték hálózatának részét képezte, és bár az idő és az évszázadok nem voltak kegyesek vele, mégis kiváló állapotban maradt fent. Valószínű, a mai rézvezetékek nem érik el ezt a kort, de azért biztató, hogy képesek lennének rá.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.