Miért ilyen drága?

Minden évben az első 2-3 hónapban nagyon aktuális ez a kérdés, és viszonylag sokszor kerül elő témaként a köreinkben: hogy mi a drága, mi az olcsó, hol a határ, mi miért annyi, amennyi.

Sok pro kontra érvem van – tapasztalatom is – ezért mi máshogy is csináljuk emiatt, mert benne élünk, de a napokban előkerült egy cikk valami ilyesmi címmel: “Az építőipari szakemberek rezsióradíja sokszor a minimum alatt van”. Ebben az írásban az ez évi ajánlott nettó rezsióradíjat (ami 4.530,- Forint) hasonlítják össze egy kutatás alapján a tényleges óradíjjal.

Számolgattam egy kicsit. Némi kerekítés adódott, és jó pár kedvezményt nem vettem figyelembe, amik számításba jöhetnének. Hogy egyszerű legyen, minden költséget (amit a rezsióradíj tartalmaz) kifizetek, és az alkalmazottam intéz mindent (utazás, szállás, kaja).

Ahhoz, hogy egy emberem egy órában nettó 4.530,- Forintot kaphasson, neki abban az órában kb. 7.500,- kell termelnie. Innen ez már csak matek: feltételezem, hogy napi 8 órával, heti 5 nap alatt van kész a munka: ez pontosan 300.000,- Forint.

És ezért az összegért csak 1 ember dolgozott 1 hétig … bár tudom, hogy árnyaltabb a kép, de nagyjából jó képet adhat ez arról, hogy miért is ilyen drága.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.