Miért ilyen drága?

Minden évben az első 2-3 hónapban nagyon aktuális ez a kérdés, és viszonylag sokszor kerül elő témaként a köreinkben: hogy mi a drága, mi az olcsó, hol a határ, mi miért annyi, amennyi.

Sok pro kontra érvem van – tapasztalatom is – ezért mi máshogy is csináljuk emiatt, mert benne élünk, de a napokban előkerült egy cikk valami ilyesmi címmel: “Az építőipari szakemberek rezsióradíja sokszor a minimum alatt van”. Ebben az írásban az ez évi ajánlott nettó rezsióradíjat (ami 4.530,- Forint) hasonlítják össze egy kutatás alapján a tényleges óradíjjal.

Számolgattam egy kicsit. Némi kerekítés adódott, és jó pár kedvezményt nem vettem figyelembe, amik számításba jöhetnének. Hogy egyszerű legyen, minden költséget (amit a rezsióradíj tartalmaz) kifizetek, és az alkalmazottam intéz mindent (utazás, szállás, kaja).

Ahhoz, hogy egy emberem egy órában nettó 4.530,- Forintot kaphasson, neki abban az órában kb. 7.500,- kell termelnie. Innen ez már csak matek: feltételezem, hogy napi 8 órával, heti 5 nap alatt van kész a munka: ez pontosan 300.000,- Forint.

És ezért az összegért csak 1 ember dolgozott 1 hétig … bár tudom, hogy árnyaltabb a kép, de nagyjából jó képet adhat ez arról, hogy miért is ilyen drága.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Villany Péter

A LEGNÉPSZERŰBB VIDEÓINK

Érdekes tendenciát figyeltem meg a videómegosztó portálokon: a legnépszerűbb videóink azok, ahol valamit szerelek, szerelünk. Hiába nyomom a legjobb poénokat, hiába mutatnám meg, hogy azért vicces is tud lenni a villanyszerelő élete …