Miért ilyen drága?

Minden évben az első 2-3 hónapban nagyon aktuális ez a kérdés, és viszonylag sokszor kerül elő témaként a köreinkben: hogy mi a drága, mi az olcsó, hol a határ, mi miért annyi, amennyi.

Sok pro kontra érvem van – tapasztalatom is – ezért mi máshogy is csináljuk emiatt, mert benne élünk, de a napokban előkerült egy cikk valami ilyesmi címmel: “Az építőipari szakemberek rezsióradíja sokszor a minimum alatt van”. Ebben az írásban az ez évi ajánlott nettó rezsióradíjat (ami 4.530,- Forint) hasonlítják össze egy kutatás alapján a tényleges óradíjjal.

Számolgattam egy kicsit. Némi kerekítés adódott, és jó pár kedvezményt nem vettem figyelembe, amik számításba jöhetnének. Hogy egyszerű legyen, minden költséget (amit a rezsióradíj tartalmaz) kifizetek, és az alkalmazottam intéz mindent (utazás, szállás, kaja).

Ahhoz, hogy egy emberem egy órában nettó 4.530,- Forintot kaphasson, neki abban az órában kb. 7.500,- kell termelnie. Innen ez már csak matek: feltételezem, hogy napi 8 órával, heti 5 nap alatt van kész a munka: ez pontosan 300.000,- Forint.

És ezért az összegért csak 1 ember dolgozott 1 hétig … bár tudom, hogy árnyaltabb a kép, de nagyjából jó képet adhat ez arról, hogy miért is ilyen drága.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán