Miért akarnak most rengetegen teljesítményt bővíteni?

Ez a dolog úgy fest, hogy a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése óta igencsak megnövekedett azoknak a megkereséseknek a száma, akik teljesítményt szeretnének bővíteni. Napi 4-5 megkeresés (most már strigulázom a naptárba).

Egyre több a “számolgatós” ember, akik tudatosan szeretnének dönteni egyik vagy másik energiahordozó mellett, illetve használnák azt vegyesen. Ugye itt egyértelműen a gázról és az áramról van szó.

A közös törekvés mindenképpen a gáztól való függés csökkentése, mert ennek az ára növekedett a legnagyobb mértékben. Ha még pontosabb szeretnék lenni, a beszélgetések kapcsán inkább azt mondanám, hogy a cél a gáz fogyasztásának csökkentése.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy az áram olcsóbb, és ha a fűtés egy részét ki tudják váltani villamos energiával, akkor a gázfogyasztást akár be is lehet szorítani a rezsicsökkentett mennyiség alá. Nem rossz gondolat, és az mindenképpen üdvözlendő, hogy az emberek elkezdenek foglalkozni a számokkal.

Persze sok a hülyeség, meg a félremagyarázás, és az igazság az, hogy a jogszabályok és törvények sem egyértelműek. Van pár olyan részlet, amit majd az első számla kézhez kapása után látunk világosan. Úgy gondolom, hogy úgy lettek megalkotva ezek a dolgok, hogy bármikor, egyszerűen változtathatóak lehessenek. (Jó kis összeesküvéselmélet…)

Visszatérve az eredeti mondandóra: ahhoz hogy a gáz elektromosan kiváltható legyen, ahhoz sok esetben teljesítményt kell bővíteni. Két lehetséges megoldás is kínálkozik: az egyik a “sima” több áram igénylése, a másik az esetleges kedvezményes tarifák kialakítása.

Általánosságban előbbi egyszerűbb és olcsóbb, utóbbi bonyolultabb és drágább megoldás. De minden esetre igaz, hogy meg kell vizsgálni, milyenek a helyi adottságok, mik is pontosan az igények, és ennek fényében kell meghatározni a lehetőségeket.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen befektetés árán érjük el a kívánt eredményt.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.