Miért akarnak most rengetegen teljesítményt bővíteni?

Ez a dolog úgy fest, hogy a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése óta igencsak megnövekedett azoknak a megkereséseknek a száma, akik teljesítményt szeretnének bővíteni. Napi 4-5 megkeresés (most már strigulázom a naptárba).

Egyre több a “számolgatós” ember, akik tudatosan szeretnének dönteni egyik vagy másik energiahordozó mellett, illetve használnák azt vegyesen. Ugye itt egyértelműen a gázról és az áramról van szó.

A közös törekvés mindenképpen a gáztól való függés csökkentése, mert ennek az ára növekedett a legnagyobb mértékben. Ha még pontosabb szeretnék lenni, a beszélgetések kapcsán inkább azt mondanám, hogy a cél a gáz fogyasztásának csökkentése.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy az áram olcsóbb, és ha a fűtés egy részét ki tudják váltani villamos energiával, akkor a gázfogyasztást akár be is lehet szorítani a rezsicsökkentett mennyiség alá. Nem rossz gondolat, és az mindenképpen üdvözlendő, hogy az emberek elkezdenek foglalkozni a számokkal.

Persze sok a hülyeség, meg a félremagyarázás, és az igazság az, hogy a jogszabályok és törvények sem egyértelműek. Van pár olyan részlet, amit majd az első számla kézhez kapása után látunk világosan. Úgy gondolom, hogy úgy lettek megalkotva ezek a dolgok, hogy bármikor, egyszerűen változtathatóak lehessenek. (Jó kis összeesküvéselmélet…)

Visszatérve az eredeti mondandóra: ahhoz hogy a gáz elektromosan kiváltható legyen, ahhoz sok esetben teljesítményt kell bővíteni. Két lehetséges megoldás is kínálkozik: az egyik a “sima” több áram igénylése, a másik az esetleges kedvezményes tarifák kialakítása.

Általánosságban előbbi egyszerűbb és olcsóbb, utóbbi bonyolultabb és drágább megoldás. De minden esetre igaz, hogy meg kell vizsgálni, milyenek a helyi adottságok, mik is pontosan az igények, és ennek fényében kell meghatározni a lehetőségeket.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen befektetés árán érjük el a kívánt eredményt.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).