Miért akarnak most rengetegen teljesítményt bővíteni?

Ez a dolog úgy fest, hogy a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése óta igencsak megnövekedett azoknak a megkereséseknek a száma, akik teljesítményt szeretnének bővíteni. Napi 4-5 megkeresés (most már strigulázom a naptárba).

Egyre több a “számolgatós” ember, akik tudatosan szeretnének dönteni egyik vagy másik energiahordozó mellett, illetve használnák azt vegyesen. Ugye itt egyértelműen a gázról és az áramról van szó.

A közös törekvés mindenképpen a gáztól való függés csökkentése, mert ennek az ára növekedett a legnagyobb mértékben. Ha még pontosabb szeretnék lenni, a beszélgetések kapcsán inkább azt mondanám, hogy a cél a gáz fogyasztásának csökkentése.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy az áram olcsóbb, és ha a fűtés egy részét ki tudják váltani villamos energiával, akkor a gázfogyasztást akár be is lehet szorítani a rezsicsökkentett mennyiség alá. Nem rossz gondolat, és az mindenképpen üdvözlendő, hogy az emberek elkezdenek foglalkozni a számokkal.

Persze sok a hülyeség, meg a félremagyarázás, és az igazság az, hogy a jogszabályok és törvények sem egyértelműek. Van pár olyan részlet, amit majd az első számla kézhez kapása után látunk világosan. Úgy gondolom, hogy úgy lettek megalkotva ezek a dolgok, hogy bármikor, egyszerűen változtathatóak lehessenek. (Jó kis összeesküvéselmélet…)

Visszatérve az eredeti mondandóra: ahhoz hogy a gáz elektromosan kiváltható legyen, ahhoz sok esetben teljesítményt kell bővíteni. Két lehetséges megoldás is kínálkozik: az egyik a “sima” több áram igénylése, a másik az esetleges kedvezményes tarifák kialakítása.

Általánosságban előbbi egyszerűbb és olcsóbb, utóbbi bonyolultabb és drágább megoldás. De minden esetre igaz, hogy meg kell vizsgálni, milyenek a helyi adottságok, mik is pontosan az igények, és ennek fényében kell meghatározni a lehetőségeket.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen befektetés árán érjük el a kívánt eredményt.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.