Furkálhatjuk-e szabadon a panel falát? De most már tényleg…

Panellakások esetén sok a tévhit (és egy berögzült valakitől hallottam egy történet) a lehet/nem lehet dolgokkal kapcsolatban. Egyike ezeknek az, hogy szabad-e furkálni? A másik kettő: a vésés és a horonymarás.

Ez utóbbiak már főként a villanyszerelésnél kerülnek előtérbe, és nagyon megosztó kérdések. Én mindenképpen azt tapasztalom, hogy bizonyos esetekben a szűklátókörűség az, ami az indulatokat kiváltja. És itt a szűklátókörűséget elsősorban a tapasztalatok hiányára értem.

Mondok erre egy példát. Józsi bácsi egy fajta típusú panel lakásban lakik, ezt újíttatta fel. Ebből tudja, hogy az adott lakásban a vezetékek így és úgy, ezeken a nyomvonalakon “futnak”, használva az eredeti adottságokat. Ő innentől úgy gondolja, hogy ez más panelokban is így van.

És sok Józsi bácsinak sok más “élménye” van, amik nem azonosak. Ahogyan a panelek sem. Emiatt pedig nincs általános ismérv arra, hogy mit lehet és hogyan, és mit nem lehet. Vannak alapvető szabályok, amiket a tervezési fázisban figyelembe kell vennünk.

Ha ismereteink szerteágazóak és a rendelkezésünkre álló know-how már nagyon-nagyon magas szintű, akkor nagyon könnyű dolgunk van adott szituációban meghatározni a lehetséges feladatokat. Természetesen szakértő bevonására is szükség lehet. De ez egy másik történet.

A furkálás, mint jelenség, természetes velejárója a lakásban való életnek.

A furkál ige jelentése: sok lyukat készít egy anyagban, egy felületen; hosszabb ideig lyukakat készít. Ilyen pl. egy konyhaszekrény felső részének rögzítése, vagy – hogy a villanyszerelésnél maradjunk – a lámpák felrakása.

Általános szabályozás erre nem létezik. Ezért elmondható, hogy fúrni szabad, furkálni csak ésszel. Bizony nem mindegy, hogy vékony falat, vastag falat vagy mennyezetet fúrunk. Mindenképp szükségünk lesz olyan fúróra, ami alkalmas vasbeton elemek fúrására, és a fúrószár minősége is sarkalatos pont.

Ez az a két dolog az, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat, és így okozzuk a legkevesebb sebesülést a panel testén.

Erről jut eszembe: vajon egy átlagos család egy lakásban hány lyukat fúrhat, ameddig ott lakik?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.