Furkálhatjuk-e szabadon a panel falát? De most már tényleg…

Panellakások esetén sok a tévhit (és egy berögzült valakitől hallottam egy történet) a lehet/nem lehet dolgokkal kapcsolatban. Egyike ezeknek az, hogy szabad-e furkálni? A másik kettő: a vésés és a horonymarás.

Ez utóbbiak már főként a villanyszerelésnél kerülnek előtérbe, és nagyon megosztó kérdések. Én mindenképpen azt tapasztalom, hogy bizonyos esetekben a szűklátókörűség az, ami az indulatokat kiváltja. És itt a szűklátókörűséget elsősorban a tapasztalatok hiányára értem.

Mondok erre egy példát. Józsi bácsi egy fajta típusú panel lakásban lakik, ezt újíttatta fel. Ebből tudja, hogy az adott lakásban a vezetékek így és úgy, ezeken a nyomvonalakon “futnak”, használva az eredeti adottságokat. Ő innentől úgy gondolja, hogy ez más panelokban is így van.

És sok Józsi bácsinak sok más “élménye” van, amik nem azonosak. Ahogyan a panelek sem. Emiatt pedig nincs általános ismérv arra, hogy mit lehet és hogyan, és mit nem lehet. Vannak alapvető szabályok, amiket a tervezési fázisban figyelembe kell vennünk.

Ha ismereteink szerteágazóak és a rendelkezésünkre álló know-how már nagyon-nagyon magas szintű, akkor nagyon könnyű dolgunk van adott szituációban meghatározni a lehetséges feladatokat. Természetesen szakértő bevonására is szükség lehet. De ez egy másik történet.

A furkálás, mint jelenség, természetes velejárója a lakásban való életnek.

A furkál ige jelentése: sok lyukat készít egy anyagban, egy felületen; hosszabb ideig lyukakat készít. Ilyen pl. egy konyhaszekrény felső részének rögzítése, vagy – hogy a villanyszerelésnél maradjunk – a lámpák felrakása.

Általános szabályozás erre nem létezik. Ezért elmondható, hogy fúrni szabad, furkálni csak ésszel. Bizony nem mindegy, hogy vékony falat, vastag falat vagy mennyezetet fúrunk. Mindenképp szükségünk lesz olyan fúróra, ami alkalmas vasbeton elemek fúrására, és a fúrószár minősége is sarkalatos pont.

Ez az a két dolog az, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat, és így okozzuk a legkevesebb sebesülést a panel testén.

Erről jut eszembe: vajon egy átlagos család egy lakásban hány lyukat fúrhat, ameddig ott lakik?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.