Furkálhatjuk-e szabadon a panel falát? De most már tényleg…

Panellakások esetén sok a tévhit (és egy berögzült valakitől hallottam egy történet) a lehet/nem lehet dolgokkal kapcsolatban. Egyike ezeknek az, hogy szabad-e furkálni? A másik kettő: a vésés és a horonymarás.

Ez utóbbiak már főként a villanyszerelésnél kerülnek előtérbe, és nagyon megosztó kérdések. Én mindenképpen azt tapasztalom, hogy bizonyos esetekben a szűklátókörűség az, ami az indulatokat kiváltja. És itt a szűklátókörűséget elsősorban a tapasztalatok hiányára értem.

Mondok erre egy példát. Józsi bácsi egy fajta típusú panel lakásban lakik, ezt újíttatta fel. Ebből tudja, hogy az adott lakásban a vezetékek így és úgy, ezeken a nyomvonalakon “futnak”, használva az eredeti adottságokat. Ő innentől úgy gondolja, hogy ez más panelokban is így van.

És sok Józsi bácsinak sok más “élménye” van, amik nem azonosak. Ahogyan a panelek sem. Emiatt pedig nincs általános ismérv arra, hogy mit lehet és hogyan, és mit nem lehet. Vannak alapvető szabályok, amiket a tervezési fázisban figyelembe kell vennünk.

Ha ismereteink szerteágazóak és a rendelkezésünkre álló know-how már nagyon-nagyon magas szintű, akkor nagyon könnyű dolgunk van adott szituációban meghatározni a lehetséges feladatokat. Természetesen szakértő bevonására is szükség lehet. De ez egy másik történet.

A furkálás, mint jelenség, természetes velejárója a lakásban való életnek.

A furkál ige jelentése: sok lyukat készít egy anyagban, egy felületen; hosszabb ideig lyukakat készít. Ilyen pl. egy konyhaszekrény felső részének rögzítése, vagy – hogy a villanyszerelésnél maradjunk – a lámpák felrakása.

Általános szabályozás erre nem létezik. Ezért elmondható, hogy fúrni szabad, furkálni csak ésszel. Bizony nem mindegy, hogy vékony falat, vastag falat vagy mennyezetet fúrunk. Mindenképp szükségünk lesz olyan fúróra, ami alkalmas vasbeton elemek fúrására, és a fúrószár minősége is sarkalatos pont.

Ez az a két dolog az, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat, és így okozzuk a legkevesebb sebesülést a panel testén.

Erről jut eszembe: vajon egy átlagos család egy lakásban hány lyukat fúrhat, ameddig ott lakik?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.