Miből látszik, ha egy panel nincs felújítva?

A cím megtévesztő lehet, mert nem magára a panellakásra vagy a panelházra, mint épületre gondolok. Arról azért könnyen megállapítható mindenkinek, hogy nincs felújítva.

Na de mi van a “villannyal”?

Mert az viszont, hogy egy lakás elektromos hálózata rendben van-e, de még inkább fel van-e újítva, sajnos nem látszik elsőre. A lakás típusától függően falakban, csatornákban, padlószegélyeknél “futnak” azok a kábelek és vezetékek, amiből következtetni lehet, de ugye ez így fizikailag sem vehető észre.

Mégis vannak olyan jelek egy lakásban, amik százalékos pontossággal meg tudják mondani, hogy mi is a helyzet. Ezekből a négy legáltalánosabbat fogom bemutatni a héten, olyan sorrendben, amilyen sorrendben biztosan mutathatják a csere vagy felújítás hiányát. Ez alapján – bármit is mondanak – kezdhetünk gyanakodni.

Lássuk hát:

Az utóbbi időben – de főként ez év elején – nagyon sok olyan esettel találkoztam, amikor „rá lett mondva” valamire, hogy ez “új” (valószínű van köze a szűkülő keresletnek is hozzá, ami külön bejegyzést érne meg). Aztán vásárlás után, az “első kapavágásoknál” kiderült, hogy mégsem. Persze ilyen szituációban meg lehet tenni a szükséges lépéseket, de ez mind-mind idő, és a felújításunk késlekedését jelenti.

Figyelve a jelekre például elvégeztethetünk egy villamos biztonsági felülvizsgálatot (ami amúgy is kötelező lenne, csak mégsem az, erről írtam már). Ez feltárja a hibákat, jegyzőkönyv formájában elénk tárja, mi veszélyes, és ennek fényében már előre tisztán kirajzolódnak a teendőkkel.

A héten az írásaimmal erre fektetek nagyobb hangsúlyt. Hogy tudatosan egy csokorba gyűjtve elindítsam azt a sorozatot, ami egyébként a szívem csücske. Rövid videókban egy ideje már gyűjtöm azokat a jeleket, amik arra engednek következtetni, hogy bizony adott lakásban nem történt elektromos hálózat felújítás.

Ha ezeket az írásokat tovább külditek olyan ismerőseiteknek, akikről tudjátok, hogy most nézegetnek panellakásokat (vagy bármilyet, mert általánosságban is igazak az állítások), akkor ti is sokat tudtok segíteni nekik, hogy elkerüljék a későbbi problémákat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.