Mennyi a télapó villanyszámlája?

Az eredeti terveimnek megfelelően Lappföld éves (vagy inkább a szezonbéli) áramfogyasztása érdekelt volna. A télapó kis faluja tulajdonképpen egy városa mellett fekszik, annak egy külső része.

És hát az lett volna az elsődleges terv, hogy ennek a térségnek tudjam meg a decemberben aktuális áramfogyasztását, hogy sikerüljön “belőni”, mennyit is fogyaszt a Télapó ezekben az időszakokban.

Tudni kell erről a településrészről, hogy itt a fák, a házak, minden ki van világítva. Emiatt lett volna érdekes. Gondolkodtam rajta (mivel elviekben be lehet járni interneten a is a környéket), hogy megsaccolom (mert elég jól közelíthetők a különböző izzósorok fogyasztási adatai).

Sajnos egy ponton elakadtam, nem találtam közérdekű, elérhető adatokat. A bejárás is elmaradt (ez lehet jó muri lehetett volna a gyerekekkel a TV-n), pedig a VR szemüvegen is gondolkodtam, van-e hozzá esetleg már a google-n keresztül “utazási” lehetőség.

Így hát marad a “hagyományos” megközelítés, és érdekességképpen pár adat Finnország energia felhasználásának és termelésének elérhető beszámolóiból. A napi elfogyasztott energia az országra vetítve napszaktól függően 10 és 12 GWh között áltozik.

Az energia előállítása az adottságokból adódóan állandó jelleggel 2 nagy pillérre támaszkodik: az atomenergiára (4,39 GW teljesítmény) és vízenergiára (3,18 GW teljesítmény). Emellett nagyon jelentős a szélenergia jelenléte, de ez egy változóan teljesítő termelési forma (ha fullon termelne, 5,12GW teljesítményt tudna).

A szénerőművek (2,8GW) és a biomasszaerőművek (főként fával üzemeltetve, 2,79GW) jelentősek még. A speciális helyzetre való tekintettel, viszonylag olcsón exportálnak is Svédországból (ahol főleg a vízbül nyerik ki a zoxigént, bár van szép nagy atomerőművük is).

Ami náluk nem játszik, az a napenergia. Nagyon kevés a beépített kapacitás erőművi szinten. (A lakossági felhasználásról sajnos nem találtam adatot.) Összességében 606MW, ami következik abból, hogy a Mikulás falujában pl. 187 napon keresztül éjszaka van, úgy hogy sokra nem mennek vele.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.