Mennyi a télapó villanyszámlája?

Az eredeti terveimnek megfelelően Lappföld éves (vagy inkább a szezonbéli) áramfogyasztása érdekelt volna. A télapó kis faluja tulajdonképpen egy városa mellett fekszik, annak egy külső része.

És hát az lett volna az elsődleges terv, hogy ennek a térségnek tudjam meg a decemberben aktuális áramfogyasztását, hogy sikerüljön “belőni”, mennyit is fogyaszt a Télapó ezekben az időszakokban.

Tudni kell erről a településrészről, hogy itt a fák, a házak, minden ki van világítva. Emiatt lett volna érdekes. Gondolkodtam rajta (mivel elviekben be lehet járni interneten a is a környéket), hogy megsaccolom (mert elég jól közelíthetők a különböző izzósorok fogyasztási adatai).

Sajnos egy ponton elakadtam, nem találtam közérdekű, elérhető adatokat. A bejárás is elmaradt (ez lehet jó muri lehetett volna a gyerekekkel a TV-n), pedig a VR szemüvegen is gondolkodtam, van-e hozzá esetleg már a google-n keresztül “utazási” lehetőség.

Így hát marad a “hagyományos” megközelítés, és érdekességképpen pár adat Finnország energia felhasználásának és termelésének elérhető beszámolóiból. A napi elfogyasztott energia az országra vetítve napszaktól függően 10 és 12 GWh között áltozik.

Az energia előállítása az adottságokból adódóan állandó jelleggel 2 nagy pillérre támaszkodik: az atomenergiára (4,39 GW teljesítmény) és vízenergiára (3,18 GW teljesítmény). Emellett nagyon jelentős a szélenergia jelenléte, de ez egy változóan teljesítő termelési forma (ha fullon termelne, 5,12GW teljesítményt tudna).

A szénerőművek (2,8GW) és a biomasszaerőművek (főként fával üzemeltetve, 2,79GW) jelentősek még. A speciális helyzetre való tekintettel, viszonylag olcsón exportálnak is Svédországból (ahol főleg a vízbül nyerik ki a zoxigént, bár van szép nagy atomerőművük is).

Ami náluk nem játszik, az a napenergia. Nagyon kevés a beépített kapacitás erőművi szinten. (A lakossági felhasználásról sajnos nem találtam adatot.) Összességében 606MW, ami következik abból, hogy a Mikulás falujában pl. 187 napon keresztül éjszaka van, úgy hogy sokra nem mennek vele.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.