Mennyi a télapó villanyszámlája?

Az eredeti terveimnek megfelelően Lappföld éves (vagy inkább a szezonbéli) áramfogyasztása érdekelt volna. A télapó kis faluja tulajdonképpen egy városa mellett fekszik, annak egy külső része.

És hát az lett volna az elsődleges terv, hogy ennek a térségnek tudjam meg a decemberben aktuális áramfogyasztását, hogy sikerüljön “belőni”, mennyit is fogyaszt a Télapó ezekben az időszakokban.

Tudni kell erről a településrészről, hogy itt a fák, a házak, minden ki van világítva. Emiatt lett volna érdekes. Gondolkodtam rajta (mivel elviekben be lehet járni interneten a is a környéket), hogy megsaccolom (mert elég jól közelíthetők a különböző izzósorok fogyasztási adatai).

Sajnos egy ponton elakadtam, nem találtam közérdekű, elérhető adatokat. A bejárás is elmaradt (ez lehet jó muri lehetett volna a gyerekekkel a TV-n), pedig a VR szemüvegen is gondolkodtam, van-e hozzá esetleg már a google-n keresztül “utazási” lehetőség.

Így hát marad a “hagyományos” megközelítés, és érdekességképpen pár adat Finnország energia felhasználásának és termelésének elérhető beszámolóiból. A napi elfogyasztott energia az országra vetítve napszaktól függően 10 és 12 GWh között áltozik.

Az energia előállítása az adottságokból adódóan állandó jelleggel 2 nagy pillérre támaszkodik: az atomenergiára (4,39 GW teljesítmény) és vízenergiára (3,18 GW teljesítmény). Emellett nagyon jelentős a szélenergia jelenléte, de ez egy változóan teljesítő termelési forma (ha fullon termelne, 5,12GW teljesítményt tudna).

A szénerőművek (2,8GW) és a biomasszaerőművek (főként fával üzemeltetve, 2,79GW) jelentősek még. A speciális helyzetre való tekintettel, viszonylag olcsón exportálnak is Svédországból (ahol főleg a vízbül nyerik ki a zoxigént, bár van szép nagy atomerőművük is).

Ami náluk nem játszik, az a napenergia. Nagyon kevés a beépített kapacitás erőművi szinten. (A lakossági felhasználásról sajnos nem találtam adatot.) Összességében 606MW, ami következik abból, hogy a Mikulás falujában pl. 187 napon keresztül éjszaka van, úgy hogy sokra nem mennek vele.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.