Mennyi a fogyasztásom a múltban?

A minap beszélgettem egy nagyon kedves közeli ismerősömmel. Megállapítottuk, hogy mi valahogy pont annak a korosztálynak a tagjai vagyunk, akiknek még bőven kijutott az analóg világból, és bőven részesei vagyunk a digitális világnak is.

Ez a következtetés az okos kütyük kapcsán fogalmazódott meg. És saját élményre alapozódik.

Adott ugyanis egy több egységből álló elektromos berendezés (az egyszerűség kedvéért egy több fogyasztóból álló elektromos hálózat). Ami terhelés szempontjából jelen pillanatban nincs teljesen ideális áramkörökre elosztva.

Természetesen megvannak a megfelelő módszerek arra, hogy ezt viszonylag gyorsan és egyszerűen orvosolni lehessen, de jelen esetben bizonyos okokból kifolyólag ez nem lehetséges. (Maradjunk annyiban: elsősorban anyagi, másodsorban üzemviteli okok ezek, túl nem ragoznám.)

Ezért a rövid- és középtávú megoldás az lett, hogy beszereltünk egy viszonylag megbízhatónak tűnő okos mérő egységet, amivel szépen folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az adott fogyasztást. Nagyjából már egy éve gyűjti az adatokat, gyönyörűen kirajzolja, hogy hol-mikor-mennyi az áramfelvétel, a fogyasztás.

Ezek az adatok aztán sokáig tárolódnak, és akár napi szinten órára lebontva kikereshetők. Legnagyobb hasznának egyébként ezt látom, mert sok féle formában kinyerhetők a statisztikai adatok. Legutóbb pl. ezt használtuk fel egy új gép beszerelése után, a várható fogyasztás megbecsülésére az energia vásárlás kapcsán.

Megállapítottuk, hogy tényleg frankó ez a dolog. Az applikációval kapcsolatos problémákat azonban ezen a szinten nem olyan egyszerű kezelni. (Legalábbis némi programozó tudás vagy legalább affinitás nem árt.) Átbeszélve a lehetőségeket úgy döntöttünk, hogy mégiscsak a hagyományos leolvasós megoldás mellett döntünk.

Beépítése rém egyszerű,

és ezt ott helyben, adott pillanatban azonnal megnézhetjük, leolvashatjuk. Az áramköri változtatások eredményei azonnal látszódni fognak, és bár több lépésben, de így is orvosolható probléma.

Számomra nagyon nagy élmény egyébként, hogy mennyi mindenre létezik megoldás ebben a hihetetlen sebességgel fejlődő világban. Korábban csak bontással, plusz vezetékekkel megoldható esetek váltak “egyszerűen” kivitelezhetővé.

Bár önmagában közelebb állnak hozzám a hagyományos (nevezzük analógnak), egyszerűbb megoldások, a fejlődés megállíthatatlan (a digitalizáció töretlen). Végső következtetésünk egyébként az volt, hogy ha nem szeretnénk lemaradni, ismerni, tesztelni kell az új eszközöket, kitapasztalni az új fejlesztéseket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Villany Péter

A LEGNÉPSZERŰBB VIDEÓINK

Érdekes tendenciát figyeltem meg a videómegosztó portálokon: a legnépszerűbb videóink azok, ahol valamit szerelek, szerelünk. Hiába nyomom a legjobb poénokat, hiába mutatnám meg, hogy azért vicces is tud lenni a villanyszerelő élete …