Mennyi a fogyasztásom a múltban?

A minap beszélgettem egy nagyon kedves közeli ismerősömmel. Megállapítottuk, hogy mi valahogy pont annak a korosztálynak a tagjai vagyunk, akiknek még bőven kijutott az analóg világból, és bőven részesei vagyunk a digitális világnak is.

Ez a következtetés az okos kütyük kapcsán fogalmazódott meg. És saját élményre alapozódik.

Adott ugyanis egy több egységből álló elektromos berendezés (az egyszerűség kedvéért egy több fogyasztóból álló elektromos hálózat). Ami terhelés szempontjából jelen pillanatban nincs teljesen ideális áramkörökre elosztva.

Természetesen megvannak a megfelelő módszerek arra, hogy ezt viszonylag gyorsan és egyszerűen orvosolni lehessen, de jelen esetben bizonyos okokból kifolyólag ez nem lehetséges. (Maradjunk annyiban: elsősorban anyagi, másodsorban üzemviteli okok ezek, túl nem ragoznám.)

Ezért a rövid- és középtávú megoldás az lett, hogy beszereltünk egy viszonylag megbízhatónak tűnő okos mérő egységet, amivel szépen folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az adott fogyasztást. Nagyjából már egy éve gyűjti az adatokat, gyönyörűen kirajzolja, hogy hol-mikor-mennyi az áramfelvétel, a fogyasztás.

Ezek az adatok aztán sokáig tárolódnak, és akár napi szinten órára lebontva kikereshetők. Legnagyobb hasznának egyébként ezt látom, mert sok féle formában kinyerhetők a statisztikai adatok. Legutóbb pl. ezt használtuk fel egy új gép beszerelése után, a várható fogyasztás megbecsülésére az energia vásárlás kapcsán.

Megállapítottuk, hogy tényleg frankó ez a dolog. Az applikációval kapcsolatos problémákat azonban ezen a szinten nem olyan egyszerű kezelni. (Legalábbis némi programozó tudás vagy legalább affinitás nem árt.) Átbeszélve a lehetőségeket úgy döntöttünk, hogy mégiscsak a hagyományos leolvasós megoldás mellett döntünk.

Beépítése rém egyszerű,

és ezt ott helyben, adott pillanatban azonnal megnézhetjük, leolvashatjuk. Az áramköri változtatások eredményei azonnal látszódni fognak, és bár több lépésben, de így is orvosolható probléma.

Számomra nagyon nagy élmény egyébként, hogy mennyi mindenre létezik megoldás ebben a hihetetlen sebességgel fejlődő világban. Korábban csak bontással, plusz vezetékekkel megoldható esetek váltak “egyszerűen” kivitelezhetővé.

Bár önmagában közelebb állnak hozzám a hagyományos (nevezzük analógnak), egyszerűbb megoldások, a fejlődés megállíthatatlan (a digitalizáció töretlen). Végső következtetésünk egyébként az volt, hogy ha nem szeretnénk lemaradni, ismerni, tesztelni kell az új eszközöket, kitapasztalni az új fejlesztéseket.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.