Tampere? Amper-e?

Tampere egy város Finnországban. A térképet sokat nézegetve, streetview-t és webkamera képeket elemezve nem túl nagy város, sok agglomeráció beli településsel. Még több tóval, szép utcákkal, csinos vonatokkal és villamossal. Van minden, mi szem szájnak ingere.

És hogy miről is nevezetes és mi köze mindennek az egészhez?

Tulajdonképpen semmi és minden. Villanyszerelő szempontból nem lényegesebb, mint bármi más, de Villany Péter szempontból azért fontos. 1 hét múlva ilyenkor már ott fogunk ülni egy brutál nagy csarnok lelátóján és drukkolunk a magyar jégkorong válogatottnak.

Szóval, hogy Tampere amper-e, az majd rajtunk is múlik. Ugyanis bár a finnek azért jól el vannak eresztve energiával, bőséggel van nekik minden is, ami zöld vagy zöld közeli forrás. Az elektromos energia előállítás 3 fő alappillére az atom-, a szél- és a vízerőmű.

És bár saját termelési lehetőségekben mi el vagyunk maradva (10,8 GW szemben a 22,1 GW termelési erőforrással – és ebben jelentősek náluk a külső nyersanyagra nem utalt potenciál, itt van köztünk nagy különbség), de mi mégis visszük magunkkal az energiát.

Gyűjtögettük egész évben, tavaly Ljubljana után ismét készen állunk. Elcsomagoltuk már, ott lesz velünk. Reméljük a kis átlátszó palackokban felengedik a repülőre is.

Apropó Ljubljana. Erről jutott eszembe mennyire szerettük azt a várost! És tavaly frankón benne voltunk párszor a TV-ben. Idén is törekszünk erre, ezért most már készültünk mi is. Új séró, új öltözet, fotogén kiállás. Nincs más hátra, mint: “Hajrá Magyarország!”

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.