Lakást vettünk hurrá! – Közben rohad a kábel a falban

ÓÓÓÓÓ, a héten két alkalommal is találkoztam ezzel. Ez 2023 legújabb trendje? Vagy egyszerűen csak most csúcsosodik ki, amit én már évek óta mondok, hogy hajlamosak vagyunk azon spórolni, ami nem látszik?

Korábbi tapasztalat és egy jó kis statisztikai adat is amit korábban vezettem. Nagyjából két éve hagytam abba, mert ott volt egy időszak, amikor ezzel nem volt időm foglalkozni, illetve borzasztóan megnőtt az ajánlatadások hatékonysága. (Ennek több oka is volt, ez is megérne egy elemzést.)

Valószínűleg érdemes volna újra foglalkozni vele. Ez a statisztika pedig nem más, minthogy nyomon követtem azon árajánlataink sorsát, ahol végül nem történt megrendelés. És megdöbbentő felismeréseim voltak: az esetek 90%-ában (!!!) végül nem történt meg az elektromos felújítás!

Volt egy pont a “majdnem ügyfeleknél”, amikor – a legtöbb esetben az ár hatására – egyszerűen elengedték ezt a részét a felújításnak, és inkább a burkolatra és a bútorokra koncentráltak. Valahol a szívem legmélyén tudok azonosulni ezzel: hiszen az áram nem látszik, a többi pedig igen.

Persze szakemberként vérzik a szívem, mert egy gyönyörűen (és tényleg!) nem is olyan régen felújított lakásban járva még a régi lakáselosztó szekrény fogad, benne a régi kismegszakítókkal. A szépen felrakott csempén ott éktelenkedik a piac egyik legolcsóbb, és legvacakabb kapcsoló és dugalj párosa.

Kiemelten fontos a biztonságunk (és a későbbi stressz elkerülése érdekében), hogy már a lakásvásárlás első fázisában, amikor nézegetjük a lakásokat, felismerjük a lehetőségét, ha esetleg nincs minden rendben. Egy-egy erre utaló jelet ki lehet szúrni, és ha ezekből több is van, hát növekszik a bizonyosság.

Ebben segítenek a rövid videóim a nagyobb videómegosztókon, amik bemutatják, hogy mire is kell figyelni. Ha csak egy jelet is látunk, már “gyanakodjunk”. De ha több apróságot is észreveszünk, akkor biztosak lehetünk benne: dolgunk lesz az elektromos hálózattal.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.