Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Úgyhogy mindenképpen készítsd fel a rendszert!

Na de ekkor beugrott, hogy bizony nagyon sok lakásban ott a hűtő/fűtő klíma erre az esetre. (Ismerek is olyan tulajdonost panelben, aki “levált” a távhőről, és csak ezt használja.) Ezek pedig egyrészt energiatakarékosak, másrészt a közhiedelemmel ellentétben nem fogyasztanak sok áramot.

Van is egy sorozatom a TikTokon (‘Hány a klíma Gépész úr?’ címen), ahol arra kérem az embereket, hogy tippeljék meg, mennyi klímát látnak az adott homlokzaton. Hát elárulom: nem keveset.

A másik dolog, ami lényegesebb ennél, az az, hogy tavaly, az ősz elején változtatták meg a jogszabályt, ami a lakossági távfűtést szabályozza. (Csak hát ugye ez elsikkadt a sok egyéni hír között). Ebben pedig kitolták az eddigi úgynevezett fűtési szezont. Előre is, meg hátra is.

Így most a régebbi október közepe helyett már szeptember 15-én van a kezdet, a korábbi április 15. helyett május közepéig tart már. Ezen idő alatt természetesen a távhő cégek úgy “machinálnak” a víz hőmérsékletével, hogy az megfeleljen a kinti hőmérsékletnek. Ezzel nemcsak energiát spórolnak, hanem a környezetet is kímélik.

Ezen alaptételek teljesülésén felül az adott társasházzal kötött szerződések szabályozzák az apróbb részleteket.

Mert ugye az könnyen belátható, hogy más a hőigénye egy szigetelt és egy szigeteletlen paneltömbnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán