Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Úgyhogy mindenképpen készítsd fel a rendszert!

Na de ekkor beugrott, hogy bizony nagyon sok lakásban ott a hűtő/fűtő klíma erre az esetre. (Ismerek is olyan tulajdonost panelben, aki “levált” a távhőről, és csak ezt használja.) Ezek pedig egyrészt energiatakarékosak, másrészt a közhiedelemmel ellentétben nem fogyasztanak sok áramot.

Van is egy sorozatom a TikTokon (‘Hány a klíma Gépész úr?’ címen), ahol arra kérem az embereket, hogy tippeljék meg, mennyi klímát látnak az adott homlokzaton. Hát elárulom: nem keveset.

A másik dolog, ami lényegesebb ennél, az az, hogy tavaly, az ősz elején változtatták meg a jogszabályt, ami a lakossági távfűtést szabályozza. (Csak hát ugye ez elsikkadt a sok egyéni hír között). Ebben pedig kitolták az eddigi úgynevezett fűtési szezont. Előre is, meg hátra is.

Így most a régebbi október közepe helyett már szeptember 15-én van a kezdet, a korábbi április 15. helyett május közepéig tart már. Ezen idő alatt természetesen a távhő cégek úgy “machinálnak” a víz hőmérsékletével, hogy az megfeleljen a kinti hőmérsékletnek. Ezzel nemcsak energiát spórolnak, hanem a környezetet is kímélik.

Ezen alaptételek teljesülésén felül az adott társasházzal kötött szerződések szabályozzák az apróbb részleteket.

Mert ugye az könnyen belátható, hogy más a hőigénye egy szigetelt és egy szigeteletlen paneltömbnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.