Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét…

…és természetesen, ha oda kerül, akkor villanyszerelőjét is. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy ha valaki önhatalmúlag “birizgálja” az elektromos hálózatot. Gondolok itt pl. egy egyszerűnek tűnő lámpa felszerelésére.

Adott esetben elő szokott fordulni, hogy bizonyos egyszerű műveleteket a szakiránnyal (és ezáltal feltételezett szaktudással is) rendelkező tulajdonosra bízunk rá. Nem gondolom, hogy egy jól előkészített hálózaton egy vagy két jól előkészített (értsd: csak bedugni kell) dugaszoló aljzatot vagy kapcsolót vagy netán lámpát a tulajdonos ne tudna felszerelni, vagy ne tehetné meg.

Azonban előfordulhat, hogy az adott szaktudás már nem éppen uptodate (azaz naprakész), és ennek okán az elektromos hálózat az új biztonsági elemekkel már nem úgy reagál, mint a régi. Természetesen az ún. “forró vonalon” ilyenkor is elérhetőek vagyunk és segítünk, de ez egy kissé mindenkinek kellemetlen. (pláne ha ünnepnap, és mondjuk este is van)

Pontosan ezen esetek elkerülése végett készül a dokumentáció a lakás elektromos hálózatának felújítása után. Ezen dokumentáció segít abban, hogy ha a későbbiek során bármilyen beavatkozásra van szükség az elektromos berendezés környezetében, akkor az biztonságosan elvégezhető legyen.

Komoly biztonsági tényező egy ilyen dokumentáció megléte, ezért is csináljuk meg minden egyes alkalommal.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.