Így kúsztak fel a kábelárak

Nem kétséges, hiszen a csapból is ez folyik. Bizony-bizony, az alapanyagárak szépen mennek felfelé. Szerencsére az elmúlt években részletes statisztikát vezettem, ezért van rálátásom erre a területre is.

Nézzünk néhány számot, mert ezek a lényegesek. Ami miatt az összehasonlítás releváns, az az, hogy régóta ugyanazzal a beszállítóval dolgozunk. Menet közben persze megveszünk ezt-azt máshol is, de tulajdonképpen a nagykerek ugyanazok, ahonnan mindenki vásárol, és természetesen egy ilyen kis országban nagy csodák nincsenek.

Amivel a legtöbbet dolgozunk, az az MMFal (szép lapos réz kábel). Ennek méterre vetített ára a következőképpen alakult:

2015: 137,- Forint
2016: 150,- Forint
2017: 160,- Forint
2018: 180,- Forint
2019: 185,- Forint
2020: 190,- Forint
2021: 265,- Forint
2022: 380,- Forint

Ez utolsó ár viszonylag friss. Az utóbbi pár hónapot, havi szinten is érdemes lenne vizsgálni. Bevallom, idő hiányában nem sok kedvem volt hozzá.

Elhihetitek, eléggé durva. Szépen lassan kúszik felfelé, és egyelőre nincs megállás.

Amúgy megértem. Növekednek az alapanyagárak, mert nehéz beszerezni őket. Növekednek az előállítás költségei: a rezsi, a munkaerő, drágább alternatívákat kell választani. És a kereslet egyelőre kirívóan nem csökken(!). De…

Kicsit olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint mikor az összeomlás előtt még mindenki realizálni akarja a nagyon nagy hasznot, és annyit kér a dolgokért, amennyit nem szégyell. Merthogy a gondolat az emögött, hogy úgyis “beleáll a földbe”, akkor meg nem mindegy? Legalább addig legyen jó.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.