Így kúszik felfelé a kábelár

A múlt héten ígértem, hogy megnézem az elmúlt egy évben az általunk sokat használt kábelnek az áremelkedését. Gondoltam ezt már csak azért is, mert a 2021-es adat (265.- Ft) és a 2022-es napjainkban tapasztalható adat (380.- Ft) között nagyon nagy a különbség.

Szépen látszik a számokon a trend. A pontos okok a hírekből szinte mindenki számára ismertek, valószínű, hogy több mindenre vezethető vissza az emelkedés. Sajnos biztosak lehetünk benne, hogy nem ez a vége, mert, ahogy a mondás is tartja: “a java még hátra van”.

Íme a számok:

június: 285.- Ft
július: 285.- Ft
augusztus: 280.- Ft
szeptember: 290.- Ft
október: 290.- Ft
november: 290.- Ft
december: 300.- Ft
január: 290.- Ft
február: 330.- Ft
március: 350.- Ft
április: 280.- Ft
május: 400.- Ft
június: 400.- Ft

Az anomália a “rendszerben” a tavaly augusztus és a január. Ez azért volt így, mert az általunk használt típusból itthon 2 márka érhető el: egy olcsóbb és picit rosszabb (nem a minősége, hanem a kialakítása okán a vele való munka, és talán emiatt a tartóssága is), és egy drágább, de jobb. Az adott két hónapban az előbbi volt csak elérhető, ezért van az, hogy az adott hónapban olcsóbb volt a kábel métere.

Ha a fenti számokat megnézitek, akkor nem véletlen, hogy miért erőltettem/erőltetem az alapanyagok szerződéskötéskori megvásárlását. Mivel jelenleg nálunk kb. 3 hónap a “várakozási idő”, a júniusi munkára 50 Forinttal olcsóbban lehetett megvenni méterét. Jelentős.

És hogy hol a vége? Vagy most jön még csak a feketeleves? Érdekes időszak elé nézünk mindenképp, de biztos, hogy időnként fogok ilyen statisztikákat közölni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.