Így kúszik felfelé a kábelár

A múlt héten ígértem, hogy megnézem az elmúlt egy évben az általunk sokat használt kábelnek az áremelkedését. Gondoltam ezt már csak azért is, mert a 2021-es adat (265.- Ft) és a 2022-es napjainkban tapasztalható adat (380.- Ft) között nagyon nagy a különbség.

Szépen látszik a számokon a trend. A pontos okok a hírekből szinte mindenki számára ismertek, valószínű, hogy több mindenre vezethető vissza az emelkedés. Sajnos biztosak lehetünk benne, hogy nem ez a vége, mert, ahogy a mondás is tartja: “a java még hátra van”.

Íme a számok:

június: 285.- Ft
július: 285.- Ft
augusztus: 280.- Ft
szeptember: 290.- Ft
október: 290.- Ft
november: 290.- Ft
december: 300.- Ft
január: 290.- Ft
február: 330.- Ft
március: 350.- Ft
április: 280.- Ft
május: 400.- Ft
június: 400.- Ft

Az anomália a “rendszerben” a tavaly augusztus és a január. Ez azért volt így, mert az általunk használt típusból itthon 2 márka érhető el: egy olcsóbb és picit rosszabb (nem a minősége, hanem a kialakítása okán a vele való munka, és talán emiatt a tartóssága is), és egy drágább, de jobb. Az adott két hónapban az előbbi volt csak elérhető, ezért van az, hogy az adott hónapban olcsóbb volt a kábel métere.

Ha a fenti számokat megnézitek, akkor nem véletlen, hogy miért erőltettem/erőltetem az alapanyagok szerződéskötéskori megvásárlását. Mivel jelenleg nálunk kb. 3 hónap a “várakozási idő”, a júniusi munkára 50 Forinttal olcsóbban lehetett megvenni méterét. Jelentős.

És hogy hol a vége? Vagy most jön még csak a feketeleves? Érdekes időszak elé nézünk mindenképp, de biztos, hogy időnként fogok ilyen statisztikákat közölni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.