Így kúszik felfelé a kábelár

A múlt héten ígértem, hogy megnézem az elmúlt egy évben az általunk sokat használt kábelnek az áremelkedését. Gondoltam ezt már csak azért is, mert a 2021-es adat (265.- Ft) és a 2022-es napjainkban tapasztalható adat (380.- Ft) között nagyon nagy a különbség.

Szépen látszik a számokon a trend. A pontos okok a hírekből szinte mindenki számára ismertek, valószínű, hogy több mindenre vezethető vissza az emelkedés. Sajnos biztosak lehetünk benne, hogy nem ez a vége, mert, ahogy a mondás is tartja: “a java még hátra van”.

Íme a számok:

június: 285.- Ft
július: 285.- Ft
augusztus: 280.- Ft
szeptember: 290.- Ft
október: 290.- Ft
november: 290.- Ft
december: 300.- Ft
január: 290.- Ft
február: 330.- Ft
március: 350.- Ft
április: 280.- Ft
május: 400.- Ft
június: 400.- Ft

Az anomália a “rendszerben” a tavaly augusztus és a január. Ez azért volt így, mert az általunk használt típusból itthon 2 márka érhető el: egy olcsóbb és picit rosszabb (nem a minősége, hanem a kialakítása okán a vele való munka, és talán emiatt a tartóssága is), és egy drágább, de jobb. Az adott két hónapban az előbbi volt csak elérhető, ezért van az, hogy az adott hónapban olcsóbb volt a kábel métere.

Ha a fenti számokat megnézitek, akkor nem véletlen, hogy miért erőltettem/erőltetem az alapanyagok szerződéskötéskori megvásárlását. Mivel jelenleg nálunk kb. 3 hónap a “várakozási idő”, a júniusi munkára 50 Forinttal olcsóbban lehetett megvenni méterét. Jelentős.

És hogy hol a vége? Vagy most jön még csak a feketeleves? Érdekes időszak elé nézünk mindenképp, de biztos, hogy időnként fogok ilyen statisztikákat közölni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.