Erkély? Napelem? Újratöltve?

Most olvasom, hogy megint fellángolt a vita az erkélynapelemnek nevezett fotovoltaikus szerkezet körül. Érdekes lesz látni, hogy most hova fut ki ez a dolog. Tőlünk nyugatra ezek a 600-800 Wattos rendszerek terjednek, mint a veszedelem.

Amikor nálunk tavaly nyáron bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését (és ezzel párhuzamosan történtek a különböző események, amik az energiaárak emelkedését okozták), mindenki az alternatív megoldások irányába kezdett fordulni.

A “pánik” hatására én magam is vettem egy napelemes rendszert. Sajnos, mivel az ígérgetések ellenére sem sikerült a tervezett időben hozzájutnom, és már nem tudtam az időjárás valamint a munkáim miatt felszerelni, azóta is a garázsban áll szegény. Erről majd máskor.

Ekkor robbant be itthon is a köztudatba az erkélynapelem (igen, így egyben), ami sok-sok kör után végül – szolgáltatói álláspont alapján is – tiltottá vált. (Itt zárójelben megjegyzem, hogy ennek szerintem megint vannak úgy szakmai (a itthon használt fogyasztásmérők nem igazán tudják kezelni), mint pszichológiai alapjai (ha most tiltom, később majd veszik, mint a cukrot).)

Az igazi fásultságot az okozza, főként az ország nyugati szélén, hogy a határ másik oldalán napjainkban akár egy élelmiszerlánc polcáról is leemelhető a konnektorba dugható “masina”. Hozzáteszem, a kis mikroinverteres okosság nem csodaszer, korántsem, de azért mégis valami.

És ezek után olvastam a hírt, hogy van cég, aki májustól a tiltás ellenére elkezdi forgalmazni az erkélynapelemet. Ami ugyanazt tudja, de mégsem az. Értitek? Nem? Nem baj, játék a szavakkal és a jogszabályokkal.

Vagy csak tudnak valamit, amiről mi nem tudunk és ha “elengedik” a tiltást, akkor letarolják a piacot? Hm, meglátjuk, de mindenképpen érdemes lesz figyelni az eseményeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.