Energia díj a magánegészségügyben

A cím megtévesztő lehet, mert csak kiindulási alapja egy ténynek, ami felett sokan elsiklottak tavaly év végén (többes tapasztalatból tudom). Ugyan a szolgáltatók elviekben minden ügyfelet értesítettek, ennek ellenére lettek “áldozatok”. Nem hibáztatok senkit sem, teljesen lényegtelen, és minden helyrehozható még.

Kedves kollégámnak megszületett az első gyermeke, innen is gratulálunk nektek! Sok boldogságot, egészséget meg minden, de majd személyesen is!

Korábban feleségével a várandósság alatt bizonyos szolgáltatásokat a gyorsabb és biztosabb haladás érdekében a magánegészségügyben vettek igénybe. Ennek egyik utolsó felvonásaként nemrég a szokásoknak megfelelően bejelentkeztek vizsgálatra online. Rutin dolog, nem volt gond vele.

Az eddigiekkel ellentétben hívták őket, hogy fixálják az időpontot, és elmondták, hogy az amúgy sem csekély díjon felül még 990,- és 10.990,- Forint közötti energia díjat is fel fognak számolni. Értetlenül álltunk az események előtt. A megvilágosodás egy másik ügy miatt következett be.

Az a helyzet ugyanis, hogy 2022. december 31-ével véglegesen változott a nem lakossági fogyasztók egyetemes szolgáltatásra való jogosultsága. Már előtte is bizonyos lépéseket meg kellett tenni, de nem feltétlenül erről szóltak a hírek. Adott esetben, ha ezek a lépések elmaradtak, a felhasználó nem tapasztalt változást.

Azonban 2023. január 1-jétől a protokollnak megfelelően minden ilyen cég bekerült abba a kalapba, ahol a szolgáltatás ellátása biztosított ugyan, de egy jóval magasabb, versenypiaci áron. És ha nem készültek fel időben, például a növekvő energiaárak szolgáltatásokba való beépítésével, akkor történhet meg ez a “vészhelyzeti” megoldás.

Sajnos nem tud mást tenni, mint vagy lenyelni veszteségként ezt az összeget, vagy ilyen és ehhez hasonló megoldásokat alkalmazni. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem tisztem eldönteni, hiszen én mint villanyszerelő, az általam felújított hálózatok biztonságos működéséért felelek, a cégek kommunikációjáért nem.

Mindenesetre az látszik, hogy aki nem foglalkozott időben a témával, az most ugyan nem megoldhatatlanul, de bajban van.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán