Energia díj a magánegészségügyben

A cím megtévesztő lehet, mert csak kiindulási alapja egy ténynek, ami felett sokan elsiklottak tavaly év végén (többes tapasztalatból tudom). Ugyan a szolgáltatók elviekben minden ügyfelet értesítettek, ennek ellenére lettek “áldozatok”. Nem hibáztatok senkit sem, teljesen lényegtelen, és minden helyrehozható még.

Kedves kollégámnak megszületett az első gyermeke, innen is gratulálunk nektek! Sok boldogságot, egészséget meg minden, de majd személyesen is!

Korábban feleségével a várandósság alatt bizonyos szolgáltatásokat a gyorsabb és biztosabb haladás érdekében a magánegészségügyben vettek igénybe. Ennek egyik utolsó felvonásaként nemrég a szokásoknak megfelelően bejelentkeztek vizsgálatra online. Rutin dolog, nem volt gond vele.

Az eddigiekkel ellentétben hívták őket, hogy fixálják az időpontot, és elmondták, hogy az amúgy sem csekély díjon felül még 990,- és 10.990,- Forint közötti energia díjat is fel fognak számolni. Értetlenül álltunk az események előtt. A megvilágosodás egy másik ügy miatt következett be.

Az a helyzet ugyanis, hogy 2022. december 31-ével véglegesen változott a nem lakossági fogyasztók egyetemes szolgáltatásra való jogosultsága. Már előtte is bizonyos lépéseket meg kellett tenni, de nem feltétlenül erről szóltak a hírek. Adott esetben, ha ezek a lépések elmaradtak, a felhasználó nem tapasztalt változást.

Azonban 2023. január 1-jétől a protokollnak megfelelően minden ilyen cég bekerült abba a kalapba, ahol a szolgáltatás ellátása biztosított ugyan, de egy jóval magasabb, versenypiaci áron. És ha nem készültek fel időben, például a növekvő energiaárak szolgáltatásokba való beépítésével, akkor történhet meg ez a “vészhelyzeti” megoldás.

Sajnos nem tud mást tenni, mint vagy lenyelni veszteségként ezt az összeget, vagy ilyen és ehhez hasonló megoldásokat alkalmazni. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem tisztem eldönteni, hiszen én mint villanyszerelő, az általam felújított hálózatok biztonságos működéséért felelek, a cégek kommunikációjáért nem.

Mindenesetre az látszik, hogy aki nem foglalkozott időben a témával, az most ugyan nem megoldhatatlanul, de bajban van.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.