Elektromos-okos fogyasztásmérés

Elektromos-okos fogyasztásmérés

Sokan szeretnék tudni, hogy valójában annyit fizetünk-e az áramszolgáltatónak, amennyit fogyasztunk. Mennyit is fogyaszt egy gép, egy eszköz vagy akár az egész háztartás?

Az elmúlt időszakban többször is felmerült a kérdés, de főleg az igény. Ugyanis rendre belefutok abba a szituációba, hogy “eddig ennyit fizettünk, most meg hirtelen “megugrott” a fogyasztásunk!”. A közelmúltban két ilyen eset is történt velem, amit megosztok veletek.

Az egyik lakásban a régebbi típusú hűtőszekrény (nem az a nagyon régi, mindössze 10 év körüli) “egyik napról a másikra” úgy döntött, hogy márpedig ő folyamatosan fagyasztani szeretne. Mivel külső változás sem hangban, sem pedig észrevehető jelekben nem történt, ez a történet sem került nyilvánosságra. A hűtő titkolózása egészen 3 hónapig tartott, ekkor gondolták úgy a gazdái, hogy nem normális, hogy ekkora lakásban ekkorát “nőtt” a fogyasztás.

A másik lakásban a sütő világítása és a hozzá kapcsolódó elektronika “bolondult meg”. Pontosan nem derült ki, hogy mi is a baja (azon kívül, hogy folyamatosan világított a sütő), mert a szervizben azon kívül, hogy hibás, egyebet nem mondtak. De az eredmény itt is az volt, hogy bár a tulajdonos nem tartózkodott a lakásban, a fogyasztás ezen hiba miatt mégis a korábbi szinten maradt.

Mindkét esetben megállapítható, hogy ha lett volna egy “felügyeleti” eszköz beépítve a rendszerbe, ami folyamatosan figyeli akár a napi fogyasztást, akkor a hibajelenség hamarabb kiderül, és a hiba forrásának keresése korábban elkezdődhetett volna.

A lényeg, hogy megoldható egy viszonylag egyszerű eszközzel, hogy akár a telefonon keresztül is figyelhető legyen a lakás áramfelhasználása. És ez nemcsak kontrollként használható a szolgáltató felé, hanem az esetleges hibákat is hamarabb felfedezhetjük a segítségével.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.