Elektromos-okos fogyasztásmérés

Elektromos-okos fogyasztásmérés

Sokan szeretnék tudni, hogy valójában annyit fizetünk-e az áramszolgáltatónak, amennyit fogyasztunk. Mennyit is fogyaszt egy gép, egy eszköz vagy akár az egész háztartás?

Az elmúlt időszakban többször is felmerült a kérdés, de főleg az igény. Ugyanis rendre belefutok abba a szituációba, hogy “eddig ennyit fizettünk, most meg hirtelen “megugrott” a fogyasztásunk!”. A közelmúltban két ilyen eset is történt velem, amit megosztok veletek.

Az egyik lakásban a régebbi típusú hűtőszekrény (nem az a nagyon régi, mindössze 10 év körüli) “egyik napról a másikra” úgy döntött, hogy márpedig ő folyamatosan fagyasztani szeretne. Mivel külső változás sem hangban, sem pedig észrevehető jelekben nem történt, ez a történet sem került nyilvánosságra. A hűtő titkolózása egészen 3 hónapig tartott, ekkor gondolták úgy a gazdái, hogy nem normális, hogy ekkora lakásban ekkorát “nőtt” a fogyasztás.

A másik lakásban a sütő világítása és a hozzá kapcsolódó elektronika “bolondult meg”. Pontosan nem derült ki, hogy mi is a baja (azon kívül, hogy folyamatosan világított a sütő), mert a szervizben azon kívül, hogy hibás, egyebet nem mondtak. De az eredmény itt is az volt, hogy bár a tulajdonos nem tartózkodott a lakásban, a fogyasztás ezen hiba miatt mégis a korábbi szinten maradt.

Mindkét esetben megállapítható, hogy ha lett volna egy “felügyeleti” eszköz beépítve a rendszerbe, ami folyamatosan figyeli akár a napi fogyasztást, akkor a hibajelenség hamarabb kiderül, és a hiba forrásának keresése korábban elkezdődhetett volna.

A lényeg, hogy megoldható egy viszonylag egyszerű eszközzel, hogy akár a telefonon keresztül is figyelhető legyen a lakás áramfelhasználása. És ez nemcsak kontrollként használható a szolgáltató felé, hanem az esetleges hibákat is hamarabb felfedezhetjük a segítségével.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.