Bizalmas információk Kati titkos küldetéséről

Bizalmas információk Kati titkos küldetéséről

A kivitelezés előtt mindig megtervezem az adott hálózatot, s utána már a munkafolyamatok aprólékos, napra, sőt akár órákra lebontott kialakítását végzem. Egy ilyen alkalommal került elő, hogy végül is a természet is létrehoz hálózatokat.

Tulajdonképpen nálunk Kati tervezi a kerti munkák időzítését, mikor mit és hogyan és legfőképp hova kell elültetni. Ez gyakorlatilag az a tervezés, ami az alapja a villanyszerelésnek is.

Amikor elvetjük a magokat, majd abból élő növény lesz, a növény szállítószövetei gyakorlatilag az elektromos hálózat vezetékeinek felelnek meg. Mindkét esetben fontos volt a tervezés: lesz-e megfelelő vízellátás (jó helyre vetettünk-e), tud-e elég energiát szállítani a vezeték (megfelelő-e a mérete).

A legszembetűnőbb rész a két területen: a levelek fotoszintetizálása és a napelem “áram készítése”. Mindkettő a nap energiáját hasznosítja, és mindkettő esetében fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljön mind a növény, mind a napelem.

Úgyhogy van sok összecsengés a kertészet és a villanyászat között. Érdekes lenne ennek mentén megpróbálni a különböző folyamatokat is analogizálni, azaz párhuzamba állítani.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.