Bizalmas információk Kati titkos küldetéséről

Bizalmas információk Kati titkos küldetéséről

A kivitelezés előtt mindig megtervezem az adott hálózatot, s utána már a munkafolyamatok aprólékos, napra, sőt akár órákra lebontott kialakítását végzem. Egy ilyen alkalommal került elő, hogy végül is a természet is létrehoz hálózatokat.

Tulajdonképpen nálunk Kati tervezi a kerti munkák időzítését, mikor mit és hogyan és legfőképp hova kell elültetni. Ez gyakorlatilag az a tervezés, ami az alapja a villanyszerelésnek is.

Amikor elvetjük a magokat, majd abból élő növény lesz, a növény szállítószövetei gyakorlatilag az elektromos hálózat vezetékeinek felelnek meg. Mindkét esetben fontos volt a tervezés: lesz-e megfelelő vízellátás (jó helyre vetettünk-e), tud-e elég energiát szállítani a vezeték (megfelelő-e a mérete).

A legszembetűnőbb rész a két területen: a levelek fotoszintetizálása és a napelem “áram készítése”. Mindkettő a nap energiáját hasznosítja, és mindkettő esetében fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljön mind a növény, mind a napelem.

Úgyhogy van sok összecsengés a kertészet és a villanyászat között. Érdekes lenne ennek mentén megpróbálni a különböző folyamatokat is analogizálni, azaz párhuzamba állítani.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.