Az új napelem pályázat

Az a durva, hogy az internet úgy gondolta, hogy ez engem végülis érdekel. És ezért a tavalyi “kihirdetés” után azt hiszem 1 héten belül 5 különböző cég is megkeresett, hogy nagyon szívesen segít nekem az igénylésben.

Múlt heti hír ugyan, de nem is csodálom, hogy ekkora siker lett a pályázat. Egy nap alatt elfogyott a keret. Fontos, hogy nem a pénz, hanem az erre szánt keret, ami – ha jól emlékszem – 20.000 háztartás napelem gondjait oldaná meg.

Kicsit árnyalja a képet, hogy még az előző pályázati dolgok körül sincsen minden rendben. És hát emlékszünk még arra is, hogy az elmúlt időszakban mennyi-mennyi változás történt hirtelen. Különböző mendemondák kaptak szárnyra. Az internet korában, utánajárás nélkül nehéz eldönteni, hogy kinek is van igaza, de úgy vagyok vele: nem zörög a haraszt…

Ennek megkoronázásaként a Magyar Napelem Szövetség 12 pontos kívánságlistával fordult az illetékesekhez. Ebben többek között arra kérik az illetékeseket, hogy legyen a napelem áfája 0% (pl. Ausztriában az), és hogy az előző pályázatok pénzét fizesse ki az állam (!).

Egyszerű prózai okok miatt sem tudtam volna indulni ezen a pályázaton. Nem mind arany, ami fénylik (pláne nem fényes felületű napelem), az biztos. Kíváncsi leszek a fejleményekre.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.