Az új napelem pályázat

Az a durva, hogy az internet úgy gondolta, hogy ez engem végülis érdekel. És ezért a tavalyi “kihirdetés” után azt hiszem 1 héten belül 5 különböző cég is megkeresett, hogy nagyon szívesen segít nekem az igénylésben.

Múlt heti hír ugyan, de nem is csodálom, hogy ekkora siker lett a pályázat. Egy nap alatt elfogyott a keret. Fontos, hogy nem a pénz, hanem az erre szánt keret, ami – ha jól emlékszem – 20.000 háztartás napelem gondjait oldaná meg.

Kicsit árnyalja a képet, hogy még az előző pályázati dolgok körül sincsen minden rendben. És hát emlékszünk még arra is, hogy az elmúlt időszakban mennyi-mennyi változás történt hirtelen. Különböző mendemondák kaptak szárnyra. Az internet korában, utánajárás nélkül nehéz eldönteni, hogy kinek is van igaza, de úgy vagyok vele: nem zörög a haraszt…

Ennek megkoronázásaként a Magyar Napelem Szövetség 12 pontos kívánságlistával fordult az illetékesekhez. Ebben többek között arra kérik az illetékeseket, hogy legyen a napelem áfája 0% (pl. Ausztriában az), és hogy az előző pályázatok pénzét fizesse ki az állam (!).

Egyszerű prózai okok miatt sem tudtam volna indulni ezen a pályázaton. Nem mind arany, ami fénylik (pláne nem fényes felületű napelem), az biztos. Kíváncsi leszek a fejleményekre.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.