Az átfúrt kábel

Az átfúrt vezeték

Történt ez a múlt heti lakásfelújítás során. A szép szürke MMfal (jelentése: műanyag – műanyag – falba tehető) alumínium kábel két vezeték-ér között totál telibe fúrták.

Mázlijuk volt, mert azon a részen “kapták el”, ahol egyébként is lehetne szögelni (igen, jól olvastad, kábelt lehet szögelni(!) erről majd máskor). Így magát a működést egyáltalán nem zavarta. Valószínű hosszabb távon a gipsz nem tett volna jót a belsejének, de ezt már nem tudjuk meg.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy amikor a vezeték-hálózat csak egy részét cseréljük (vagy éppen csak a lakáselosztó dobozát), és lövésünk sincs róla, hogy az eredeti kábelek merre és hol mehetnek, akkor sajnos előfordulnak ilyen balesetek.

Jobb esetben észre lehet venni (mondjuk egy zárlat következtében), rosszabb esetben nem. Ha nem vesszük észre, de a vezeték esetleg sérült, akkor az a későbbiekben okoz majd problémát.

Jelen esetben ez történt a folyosó kapcsolójának vezetékével, ami szintén el lett fúrva, és kb. fél év után szüntette be működését (6 hónapig még bírta).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.