Az átfúrt kábel

Az átfúrt vezeték

Történt ez a múlt heti lakásfelújítás során. A szép szürke MMfal (jelentése: műanyag – műanyag – falba tehető) alumínium kábel két vezeték-ér között totál telibe fúrták.

Mázlijuk volt, mert azon a részen “kapták el”, ahol egyébként is lehetne szögelni (igen, jól olvastad, kábelt lehet szögelni(!) erről majd máskor). Így magát a működést egyáltalán nem zavarta. Valószínű hosszabb távon a gipsz nem tett volna jót a belsejének, de ezt már nem tudjuk meg.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy amikor a vezeték-hálózat csak egy részét cseréljük (vagy éppen csak a lakáselosztó dobozát), és lövésünk sincs róla, hogy az eredeti kábelek merre és hol mehetnek, akkor sajnos előfordulnak ilyen balesetek.

Jobb esetben észre lehet venni (mondjuk egy zárlat következtében), rosszabb esetben nem. Ha nem vesszük észre, de a vezeték esetleg sérült, akkor az a későbbiekben okoz majd problémát.

Jelen esetben ez történt a folyosó kapcsolójának vezetékével, ami szintén el lett fúrva, és kb. fél év után szüntette be működését (6 hónapig még bírta).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.