Az átfúrt kábel

Az átfúrt vezeték

Történt ez a múlt heti lakásfelújítás során. A szép szürke MMfal (jelentése: műanyag – műanyag – falba tehető) alumínium kábel két vezeték-ér között totál telibe fúrták.

Mázlijuk volt, mert azon a részen “kapták el”, ahol egyébként is lehetne szögelni (igen, jól olvastad, kábelt lehet szögelni(!) erről majd máskor). Így magát a működést egyáltalán nem zavarta. Valószínű hosszabb távon a gipsz nem tett volna jót a belsejének, de ezt már nem tudjuk meg.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy amikor a vezeték-hálózat csak egy részét cseréljük (vagy éppen csak a lakáselosztó dobozát), és lövésünk sincs róla, hogy az eredeti kábelek merre és hol mehetnek, akkor sajnos előfordulnak ilyen balesetek.

Jobb esetben észre lehet venni (mondjuk egy zárlat következtében), rosszabb esetben nem. Ha nem vesszük észre, de a vezeték esetleg sérült, akkor az a későbbiekben okoz majd problémát.

Jelen esetben ez történt a folyosó kapcsolójának vezetékével, ami szintén el lett fúrva, és kb. fél év után szüntette be működését (6 hónapig még bírta).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.