A téli felhős napok sokkja – Napelemista kalandok

Bár amikor ezeket a sorokat írom, éppen felkelt a nap, és úgy néz ki, hogy sütni is fog végre egy kicsit. Tiszta az égbolt, éjszaka havazott is. Igazán ránk fér. Nemcsak a D vitamin termelésünk és jókedvünk okán, hanem hogy némi mannát termeljen a szegény napelemeseknek.

Igen, szegény napelemesek. Mármint nem voltak szegények, meg nem is biztos, hogy azok. De lehet, hogy miután felszórták a tetőkre a paneleket, megcsináltatták az invertereket és hálózatot is bővítettek csilliárdokért, már nem olyan gazdagok.

És most még a nap sem nagyon süt, és minimális a termelés vagy egyáltalán nincs is. Persze ha ez mind nem elég, akkor időként még pluszban bele-belerúgunk azokba is, akik próbálnak, próbáltak energiatudatosabban áramot szerezni a háztartás ellátására.

Na persze most éppen süt a nap. De a hó ráhullott, így most pont látom, amint a szomszéd mászik fel a tetőre, seprűvel a kezében. Bámulom kicsit, majd megnézem a hőmérőt az ablakban: mínusz 5 fok (-5°C). Remélem nem fagyott rá. 24 panel, kíváncsi leszek, meddig takarítja majd.

Ha letakarította, valószínű szalad, és megnézni a részletes időjárást, felhőképet (hihetetlen szerencse, hogy ezek mind a rendelkezésre állnak). Ellenőrzi a tényleges termelést, és ennek nyomán megtervezi az aznapi elektromos feladatokat: mosás, mosogatás, sütés. A főzést muszáj a gázzal megoldani, arra biztosan nem lesz elég a termelés.

Mert jól tudja már ő is, hogy a héten újra megjelentek olyan hírek, amik az ő szaldós félelmeit támasztják alá. Mármint, hogy mindenki számára vége lesz a jó világnak. És így akkor jár igazán jól, ha el is fogyasztja azt, amit megtermel. Mert a többi? Valószínű: vagy kárba vész, vagy mást tesz gazdaggá, vagy… ?

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.