Kedvenc színem? A zöld-sárga!

Tartja a mondás, hogy minden technikai probléma orvosolható, ha van nálad WD40 és/vagy zöld-sárga szigetelőszalag. Be kell vallanom, előfordul, hogy ideiglenesen én is használom mind a kettőt.

Van egy ilyen facebook csoport is, ahová az emberek az igazi úgynevezett sufni tuning dolgokat feltöltik. A világ minden tájáról érkeznek ide képek. Megdöbbentő, hogy mire nem jó a szigetelőszalag.

Mi a villanyszerelésben is használjuk természetesen. De azt tudni kell róla, hogy szigetelésre nem ez a végleges megoldás. Sajnos a mai ipar termékei (a régebbiek talán egy fokkal jobbak voltak azért) nem az örökkévalóságnak készülnek. Ez igaz a “szigszalagra” is. Egy idő után elveszti a tapadását, ki is szárad, és törékennyé is válik.

Évek távlatában pedig az így szigetelt vezetékek akár életveszélyessé is válhatnak. Ugyanakkor erre is igaz: az olcsó végül mégiscsak drágább lesz. Hamarabb tönkremegy, hamarabb elöregszik és okozhat gondot. Vannak már modern eszközök a sérült vezetékszakaszok javítására.

Létezik szövet szigetelőszalag is. Nem is olyan rég találtam egy üzletben, és vettem is egy tekerccsel, hogy legyen ilyenem is. Mind a mai napig találkozom a 70-es években épült lakásokban ezzel a típussal.

Be kell vallanom magam is meglepődöm milyen tartós. Ugyanis az esetek nagy többségében a majdnem 50 éves szalagot gyakorlatilag nem lehet eltávolítani a vezeték összekötésekről.

Mikor megkérdezik, hogy mi a kedvenc színem, azt válaszolom: zöld-sárga. Na ebből aztán általában tudják, hogy villanyszerelő vagyok (ha a hajamról nem jött volna nekik le).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.