Kedvenc színem? A zöld-sárga!

Tartja a mondás, hogy minden technikai probléma orvosolható, ha van nálad WD40 és/vagy zöld-sárga szigetelőszalag. Be kell vallanom, előfordul, hogy ideiglenesen én is használom mind a kettőt.

Van egy ilyen facebook csoport is, ahová az emberek az igazi úgynevezett sufni tuning dolgokat feltöltik. A világ minden tájáról érkeznek ide képek. Megdöbbentő, hogy mire nem jó a szigetelőszalag.

Mi a villanyszerelésben is használjuk természetesen. De azt tudni kell róla, hogy szigetelésre nem ez a végleges megoldás. Sajnos a mai ipar termékei (a régebbiek talán egy fokkal jobbak voltak azért) nem az örökkévalóságnak készülnek. Ez igaz a „szigszalagra” is. Egy idő után elveszti a tapadását, ki is szárad, és törékennyé is válik.

Évek távlatában pedig az így szigetelt vezetékek akár életveszélyessé is válhatnak. Ugyanakkor erre is igaz: az olcsó végül mégiscsak drágább lesz. Hamarabb tönkremegy, hamarabb elöregszik és okozhat gondot. Vannak már modern eszközök a sérült vezetékszakaszok javítására.

Létezik szövet szigetelőszalag is. Nem is olyan rég találtam egy üzletben, és vettem is egy tekerccsel, hogy legyen ilyenem is. Mind a mai napig találkozom a 70-es években épült lakásokban ezzel a típussal.

Be kell vallanom magam is meglepődöm milyen tartós. Ugyanis az esetek nagy többségében a majdnem 50 éves szalagot gyakorlatilag nem lehet eltávolítani a vezeték összekötésekről.

Mikor megkérdezik, hogy mi a kedvenc színem, azt válaszolom: zöld-sárga. Na ebből aztán általában tudják, hogy villanyszerelő vagyok (ha a hajamról nem jött volna nekik le).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.