Kedvenc színem? A zöld-sárga!

Tartja a mondás, hogy minden technikai probléma orvosolható, ha van nálad WD40 és/vagy zöld-sárga szigetelőszalag. Be kell vallanom, előfordul, hogy ideiglenesen én is használom mind a kettőt.

Van egy ilyen facebook csoport is, ahová az emberek az igazi úgynevezett sufni tuning dolgokat feltöltik. A világ minden tájáról érkeznek ide képek. Megdöbbentő, hogy mire nem jó a szigetelőszalag.

Mi a villanyszerelésben is használjuk természetesen. De azt tudni kell róla, hogy szigetelésre nem ez a végleges megoldás. Sajnos a mai ipar termékei (a régebbiek talán egy fokkal jobbak voltak azért) nem az örökkévalóságnak készülnek. Ez igaz a „szigszalagra” is. Egy idő után elveszti a tapadását, ki is szárad, és törékennyé is válik.

Évek távlatában pedig az így szigetelt vezetékek akár életveszélyessé is válhatnak. Ugyanakkor erre is igaz: az olcsó végül mégiscsak drágább lesz. Hamarabb tönkremegy, hamarabb elöregszik és okozhat gondot. Vannak már modern eszközök a sérült vezetékszakaszok javítására.

Létezik szövet szigetelőszalag is. Nem is olyan rég találtam egy üzletben, és vettem is egy tekerccsel, hogy legyen ilyenem is. Mind a mai napig találkozom a 70-es években épült lakásokban ezzel a típussal.

Be kell vallanom magam is meglepődöm milyen tartós. Ugyanis az esetek nagy többségében a majdnem 50 éves szalagot gyakorlatilag nem lehet eltávolítani a vezeték összekötésekről.

Mikor megkérdezik, hogy mi a kedvenc színem, azt válaszolom: zöld-sárga. Na ebből aztán általában tudják, hogy villanyszerelő vagyok (ha a hajamról nem jött volna nekik le).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.