A munkaerőhiány hatása ránk nézve – Van megoldás 2.rész

A munkaerőhiány hatása ránk nézve - Van megoldás 2.rész

Azt gondolom, hogy a tartós munkaerőhiány, de inkább a tartós szakemberhiány hamarosan alternatív megoldásokat követel majd. Én úgy hiszem, hogy nem feltétlenül az erőltetett “szakemberesítés” a megoldás.

Úgy látom, elég erőteljes az erre való törekvés az oktatás ilyen irányú átalakításával. Hogy ez jó vagy sem, hogy mennyire hatékony vagy sem, azt most engedjük el. Külön cikk, és jó hosszú írás a véleményem róla, főleg, mert szemlélője és tapasztalója vagyok több oldalról is az eseményeknek.

Nem biztos, hogy a futószalagon gyártott “10 hónapos” villanyszerelők, vagy a külhoni vendégek a megoldás a problémára. Sokkal inkább a robotizáció. A villanyszerelésnek sok olyan feladat is a része, amit megfelelő tervezés mellett nem kell, hogy a szakmában jártas emberek végezzenek el.

Illetve kell, hogy legyenek minimális ismeretei, mert bizonyos dolgokat körültekintően kell megcsinálni, mert különben sok időt emészt fel a korrekció. A szakember, aki jól ismeri az adottságokat, jól tervez, robotokkal csináltatja a “piszkos munkát”. El tudom képzelni, hogy pár éven belül ez megtörténik. Ezért én tudatosan keresem és figyelem az erre irányuló lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Villany Péter

A LEGNÉPSZERŰBB VIDEÓINK

Érdekes tendenciát figyeltem meg a videómegosztó portálokon: a legnépszerűbb videóink azok, ahol valamit szerelek, szerelünk. Hiába nyomom a legjobb poénokat, hiába mutatnám meg, hogy azért vicces is tud lenni a villanyszerelő élete …