A munkaerőhiány hatása ránk nézve – Van megoldás 2.rész

A munkaerőhiány hatása ránk nézve - Van megoldás 2.rész

Azt gondolom, hogy a tartós munkaerőhiány, de inkább a tartós szakemberhiány hamarosan alternatív megoldásokat követel majd. Én úgy hiszem, hogy nem feltétlenül az erőltetett “szakemberesítés” a megoldás.

Úgy látom, elég erőteljes az erre való törekvés az oktatás ilyen irányú átalakításával. Hogy ez jó vagy sem, hogy mennyire hatékony vagy sem, azt most engedjük el. Külön cikk, és jó hosszú írás a véleményem róla, főleg, mert szemlélője és tapasztalója vagyok több oldalról is az eseményeknek.

Nem biztos, hogy a futószalagon gyártott “10 hónapos” villanyszerelők, vagy a külhoni vendégek a megoldás a problémára. Sokkal inkább a robotizáció. A villanyszerelésnek sok olyan feladat is a része, amit megfelelő tervezés mellett nem kell, hogy a szakmában jártas emberek végezzenek el.

Illetve kell, hogy legyenek minimális ismeretei, mert bizonyos dolgokat körültekintően kell megcsinálni, mert különben sok időt emészt fel a korrekció. A szakember, aki jól ismeri az adottságokat, jól tervez, robotokkal csináltatja a “piszkos munkát”. El tudom képzelni, hogy pár éven belül ez megtörténik. Ezért én tudatosan keresem és figyelem az erre irányuló lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.