A munkaerőhiány hatása ránk nézve – Van megoldás 2.rész

A munkaerőhiány hatása ránk nézve - Van megoldás 2.rész

Azt gondolom, hogy a tartós munkaerőhiány, de inkább a tartós szakemberhiány hamarosan alternatív megoldásokat követel majd. Én úgy hiszem, hogy nem feltétlenül az erőltetett “szakemberesítés” a megoldás.

Úgy látom, elég erőteljes az erre való törekvés az oktatás ilyen irányú átalakításával. Hogy ez jó vagy sem, hogy mennyire hatékony vagy sem, azt most engedjük el. Külön cikk, és jó hosszú írás a véleményem róla, főleg, mert szemlélője és tapasztalója vagyok több oldalról is az eseményeknek.

Nem biztos, hogy a futószalagon gyártott “10 hónapos” villanyszerelők, vagy a külhoni vendégek a megoldás a problémára. Sokkal inkább a robotizáció. A villanyszerelésnek sok olyan feladat is a része, amit megfelelő tervezés mellett nem kell, hogy a szakmában jártas emberek végezzenek el.

Illetve kell, hogy legyenek minimális ismeretei, mert bizonyos dolgokat körültekintően kell megcsinálni, mert különben sok időt emészt fel a korrekció. A szakember, aki jól ismeri az adottságokat, jól tervez, robotokkal csináltatja a “piszkos munkát”. El tudom képzelni, hogy pár éven belül ez megtörténik. Ezért én tudatosan keresem és figyelem az erre irányuló lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.