A fogyasztási szokásoknak változniuk kell

Az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve, és a ránk váró dolgokat is előrevetítve, még mindig azt kell mondanom, hogy az elektromos társadalom korát írjuk. Lehet kéne neki egy jobb nevet adni egyébként.

Bármit is nézel meg a környezetedben, azt kell látnod, hogy mindennek, de tényleg mindennek az alapja az elektromos áram. Ezalatt azt értem, hogy ha belegondolsz, egészen sok minden nélkül meg tudunk lenni.

Bár vannak/lesznek/akadnak zökkenők (és most szépen fogalmaztam), de például gáz nélkül is simán meglennénk. Szén nélkül is. Olaj nélkül is. De áram nélkül? Mi mindennek az alapja az elektromos energia? Ugye?

Szóval úgy látom, hogy mindenképpen megtörténik ez a dolog nálunk: kivezetjük a fosszilis energiahordozókat. Hogy mennyi idő után lehet pótolni őket, és milyen formában, az pillanatnyilag nem látszik. De a közös nevező, az elektromos áram szükségessége és ezáltal érinthetetlensége megkérdőjelezhetetlen.

És ezáltal, ha kicsiben ránézek, nélkülözhetetlenek a megfelelő elektromos hálózatok, és azok fejlesztése és karbantartása. És azt gondolom, hogy ebből a szempontból a kiváló és nagytudású szakemberekre is szükség lesz ezen a téren. Úgyhogy tanulás tovább ezerrel!

És innen is köszönjük neked Apu, hogy elindítottál minket ezen az úton!

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.