A visszatáplálás tényleg gondot okozhat a szolgáltatónak, ezért lett vége? – Napelemista kalandok

“Nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben, kérem oszoljanak!” avagy “Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. Sajnos eljutottunk oda, hogy bármi megtörténhet, és annak ellenkezője is.

Ténylegesen, bármit is olvasol, bármit is nézel, hallgatsz, mindent lehet olyan pc (political correctness – politikailag korrekt, ami nem bànt meg senkit) módon megfogalmazni, kiforgatni, hogy az egyszerű júzer (vagy ahogy a lányom félreértette: lúzer?), a felhasználó nem tud kiigazodni rajta. A mostani nagyon nagy visszhangot kiváltó döntéssel kapcsolatban is ez van.

Amit tudunk, hogy a betáplálás mostantól nem lehetséges. Sokan írják, de nem, nem a szaldót törölték el! – bár tény, mivel vissza nem táplálhatsz, szaldó sem lesz. A közlönyben még nem jelent meg, ezért még nem lépett életbe, de ez nem jelent semmit.

Hogy a folyamatban lévő kiépítések esetén kire vonatkozik majd, a folyamat melyik pontjától érvényes a tiltás, azt sem tudni pontosan. Az “aki az igénylés utáni visszaigazolását már megkapta” kimondott mondat bármit jelenthet. Jelentheti a beadás utáni automatikus visszaigazoló e-mailt is…

Az azonban igaz sajnos, hogy a hálózat valóban akadálya lehet a napelemes visszatáplálásnak.

De nem a vezetékek a probléma, a hálózat nem csak ezekből áll. Azoknak mindegy, hogy melyik irányba “folyik” rajtuk az áram.

A szűk keresztmetszet a közép- és kisfeszültség közötti váltásnál lévő trafóknál van (ahol a nagyobb feszültségből csinálnak kisebbet, felhasználhatót). (A megértéshez érdemes utánanézni, hogyan “szállítják” az elektromos energiát.)

Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor ezeken a trafókon visszafelé nem tud folyni az áram. (Sajnos nem ilyen egyszerű, de a lényeg ez). Tehát a trafók mögötti részeken (ún. trafókörzetekben) a napelemek által termelt energiát vagy elfogyasztják az ott lévő háztartások, vagy a megemelkedett feszültségszint miatt lekapcsolnak az inverterek.

Az a helyzet, hogy hálózatfejlesztés alatt elsősorban ezeknek a trafóknak a fejlesztését kell érteni. Van belőlük jó pár darab, és az elmúlt 30-40 évben nemigen foglalkoztak velük. A számuk megközelítőleg 30.000 db (de ez csak egy bennfentesebb kolléga durva becslése).

Összefoglalva a dolgokat, van abban igazság, hogy a hálózatfejlesztés volt az indoka a napelemes visszatáplálás – reményeim szerinti – szüneteltetésének.

Sajnos azonban ez megint elviheti a gondolatainkat olyan irányba, ahol megint csak nem lehet pc-nek lenni, így a további “ötletelést” ezzel kapcsolatban meghagyom nektek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.