A visszatáplálás tényleg gondot okozhat a szolgáltatónak, ezért lett vége? – Napelemista kalandok

“Nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben, kérem oszoljanak!” avagy “Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. Sajnos eljutottunk oda, hogy bármi megtörténhet, és annak ellenkezője is.

Ténylegesen, bármit is olvasol, bármit is nézel, hallgatsz, mindent lehet olyan pc (political correctness – politikailag korrekt, ami nem bànt meg senkit) módon megfogalmazni, kiforgatni, hogy az egyszerű júzer (vagy ahogy a lányom félreértette: lúzer?), a felhasználó nem tud kiigazodni rajta. A mostani nagyon nagy visszhangot kiváltó döntéssel kapcsolatban is ez van.

Amit tudunk, hogy a betáplálás mostantól nem lehetséges. Sokan írják, de nem, nem a szaldót törölték el! – bár tény, mivel vissza nem táplálhatsz, szaldó sem lesz. A közlönyben még nem jelent meg, ezért még nem lépett életbe, de ez nem jelent semmit.

Hogy a folyamatban lévő kiépítések esetén kire vonatkozik majd, a folyamat melyik pontjától érvényes a tiltás, azt sem tudni pontosan. Az “aki az igénylés utáni visszaigazolását már megkapta” kimondott mondat bármit jelenthet. Jelentheti a beadás utáni automatikus visszaigazoló e-mailt is…

Az azonban igaz sajnos, hogy a hálózat valóban akadálya lehet a napelemes visszatáplálásnak.

De nem a vezetékek a probléma, a hálózat nem csak ezekből áll. Azoknak mindegy, hogy melyik irányba “folyik” rajtuk az áram.

A szűk keresztmetszet a közép- és kisfeszültség közötti váltásnál lévő trafóknál van (ahol a nagyobb feszültségből csinálnak kisebbet, felhasználhatót). (A megértéshez érdemes utánanézni, hogyan “szállítják” az elektromos energiát.)

Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor ezeken a trafókon visszafelé nem tud folyni az áram. (Sajnos nem ilyen egyszerű, de a lényeg ez). Tehát a trafók mögötti részeken (ún. trafókörzetekben) a napelemek által termelt energiát vagy elfogyasztják az ott lévő háztartások, vagy a megemelkedett feszültségszint miatt lekapcsolnak az inverterek.

Az a helyzet, hogy hálózatfejlesztés alatt elsősorban ezeknek a trafóknak a fejlesztését kell érteni. Van belőlük jó pár darab, és az elmúlt 30-40 évben nemigen foglalkoztak velük. A számuk megközelítőleg 30.000 db (de ez csak egy bennfentesebb kolléga durva becslése).

Összefoglalva a dolgokat, van abban igazság, hogy a hálózatfejlesztés volt az indoka a napelemes visszatáplálás – reményeim szerinti – szüneteltetésének.

Sajnos azonban ez megint elviheti a gondolatainkat olyan irányba, ahol megint csak nem lehet pc-nek lenni, így a további “ötletelést” ezzel kapcsolatban meghagyom nektek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).