A visszatáplálás tényleg gondot okozhat a szolgáltatónak, ezért lett vége? – Napelemista kalandok

“Nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben, kérem oszoljanak!” avagy “Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. Sajnos eljutottunk oda, hogy bármi megtörténhet, és annak ellenkezője is.

Ténylegesen, bármit is olvasol, bármit is nézel, hallgatsz, mindent lehet olyan pc (political correctness – politikailag korrekt, ami nem bànt meg senkit) módon megfogalmazni, kiforgatni, hogy az egyszerű júzer (vagy ahogy a lányom félreértette: lúzer?), a felhasználó nem tud kiigazodni rajta. A mostani nagyon nagy visszhangot kiváltó döntéssel kapcsolatban is ez van.

Amit tudunk, hogy a betáplálás mostantól nem lehetséges. Sokan írják, de nem, nem a szaldót törölték el! – bár tény, mivel vissza nem táplálhatsz, szaldó sem lesz. A közlönyben még nem jelent meg, ezért még nem lépett életbe, de ez nem jelent semmit.

Hogy a folyamatban lévő kiépítések esetén kire vonatkozik majd, a folyamat melyik pontjától érvényes a tiltás, azt sem tudni pontosan. Az “aki az igénylés utáni visszaigazolását már megkapta” kimondott mondat bármit jelenthet. Jelentheti a beadás utáni automatikus visszaigazoló e-mailt is…

Az azonban igaz sajnos, hogy a hálózat valóban akadálya lehet a napelemes visszatáplálásnak.

De nem a vezetékek a probléma, a hálózat nem csak ezekből áll. Azoknak mindegy, hogy melyik irányba “folyik” rajtuk az áram.

A szűk keresztmetszet a közép- és kisfeszültség közötti váltásnál lévő trafóknál van (ahol a nagyobb feszültségből csinálnak kisebbet, felhasználhatót). (A megértéshez érdemes utánanézni, hogyan “szállítják” az elektromos energiát.)

Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor ezeken a trafókon visszafelé nem tud folyni az áram. (Sajnos nem ilyen egyszerű, de a lényeg ez). Tehát a trafók mögötti részeken (ún. trafókörzetekben) a napelemek által termelt energiát vagy elfogyasztják az ott lévő háztartások, vagy a megemelkedett feszültségszint miatt lekapcsolnak az inverterek.

Az a helyzet, hogy hálózatfejlesztés alatt elsősorban ezeknek a trafóknak a fejlesztését kell érteni. Van belőlük jó pár darab, és az elmúlt 30-40 évben nemigen foglalkoztak velük. A számuk megközelítőleg 30.000 db (de ez csak egy bennfentesebb kolléga durva becslése).

Összefoglalva a dolgokat, van abban igazság, hogy a hálózatfejlesztés volt az indoka a napelemes visszatáplálás – reményeim szerinti – szüneteltetésének.

Sajnos azonban ez megint elviheti a gondolatainkat olyan irányba, ahol megint csak nem lehet pc-nek lenni, így a további “ötletelést” ezzel kapcsolatban meghagyom nektek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.