Mit tegyünk, ha ég a villanyautó?

Mit tegyünk, ha ég a villanyautó?

Ez, ahogyan rákerestem, már nem új keletű téma azért, de velem csak a múlt héten jött szembe a cikk, amelyben a tűzoltó szakértő ezt írta: “A lítium akkumulátorokat, ha egyszer lángra kapnak, nem lehet eloltani. Az egyetlen lehetőségünk hagyni őket kiégni.”

Na ezt a mondatot elolvastam még jó párszor, hogy rosszul értelmezem-e, de ez akkor is azt jelenti, amit jelent. Persze árnyalja a képet, hogy hozzátette, a tűzoltóság mindössze annyit tud tenni, hogy hűti őket, de még így is van, hogy napokig tart az égésük.

Igen, sajnos ennek a típusú akkumulátornak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ha nem megfelelően töltjük, vagy hiba lép fel töltés közben, akkor hajlamos túlmelegedni, majd akár meggyulladni is. És miután már szépen lángol, a felszabaduló gázok és a hő még tovább fokozza az égést.

Ahogy olvastam, már vannak megfelelő technológiák az ilyen esetek kezelésére (pl. oltókonténer), de ezek annyira nem elterjedtek még, így egyelőre tömeges használatukra várni kell. (Erről már többen, több helyen is írtak nekem kommentek formájában.)

Így nyert értelmet az a megfigyelésem, hogy az amúgy is zsúfolt lakótelepi parkolókban a villanyautók mellett mindig akad szabad hely. Mert hát igen. Az amúgy is szoros parkolás miatt könnyen terjed a tűz, és ha jóval tovább tart oltani és hevesebb is az égés, akkor…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az ügyfél nem gyóntatópap

Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem olyan régen felhívott. Megkérdezte, hogy esetleg tudok-e számára munkát. Elmesélte, hogy az elmúlt időszakban nagyon nehéz az élete, egyszerűen eltűntek az ügyfelek.

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.