Mit tegyünk, ha ég a villanyautó?

Mit tegyünk, ha ég a villanyautó?

Ez, ahogyan rákerestem, már nem új keletű téma azért, de velem csak a múlt héten jött szembe a cikk, amelyben a tűzoltó szakértő ezt írta: “A lítium akkumulátorokat, ha egyszer lángra kapnak, nem lehet eloltani. Az egyetlen lehetőségünk hagyni őket kiégni.”

Na ezt a mondatot elolvastam még jó párszor, hogy rosszul értelmezem-e, de ez akkor is azt jelenti, amit jelent. Persze árnyalja a képet, hogy hozzátette, a tűzoltóság mindössze annyit tud tenni, hogy hűti őket, de még így is van, hogy napokig tart az égésük.

Igen, sajnos ennek a típusú akkumulátornak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ha nem megfelelően töltjük, vagy hiba lép fel töltés közben, akkor hajlamos túlmelegedni, majd akár meggyulladni is. És miután már szépen lángol, a felszabaduló gázok és a hő még tovább fokozza az égést.

Ahogy olvastam, már vannak megfelelő technológiák az ilyen esetek kezelésére (pl. oltókonténer), de ezek annyira nem elterjedtek még, így egyelőre tömeges használatukra várni kell. (Erről már többen, több helyen is írtak nekem kommentek formájában.)

Így nyert értelmet az a megfigyelésem, hogy az amúgy is zsúfolt lakótelepi parkolókban a villanyautók mellett mindig akad szabad hely. Mert hát igen. Az amúgy is szoros parkolás miatt könnyen terjed a tűz, és ha jóval tovább tart oltani és hevesebb is az égés, akkor…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.