Ezért szeretünk lakott lakást felújítani

A tegnapi gondolatot tovább fűzve egy érdekes megállapítást tettem magamban. Biztos vagyok benne, hogy van, aki nem osztja a nézeteimet. De ez nem is baj, sőt…

Először is villanyszerelő szempontból tisztáznom kell, mit jelent a lakott lakás. Mi ezalatt olyan lakást értünk, amit életvitelszerűen használnak (tehát nem most vettek), és az elektromos hálózat felújítása után minden marad a helyén, visszarendezve az eredeti formájában.

Tehát nem azt, hogy a háziasszony főz a konyhában, a ház ura a kedvenc foteljában ülve nézi a meccset, míg a gyerekek a gyerekszobában vadul játszanak. A lakás, mialatt dolgozunk természetesen ebből a szempontból üres.

Viszont, amikor az ember már egy adott ideje egy lakásban lakik, kialakul egy bizonyos igénye. Kialakul a kényelme, a szokásai. Kialakul, hogy hol milyen gépeket használ, “hova, mit dug be”. (Rossz az, aki rosszra gondol.) Kinek-kinek szokása és praktikuma szerint van berendezve az otthona.

És el is érkeztünk a mondandóm lényegéhez. Egy lakott lakás esetén a kialakult életvitel meg is teremti az esetleges igényeket. Általában a meglévő konnektorok kapcsolók és lámpák mellett lesz még 1-2 olyan extra kérés, ami sokat segít a jövőben a még hatékonyabb használhatóságban.

De gyakorlatilag a tulajdonos tűpontosan meg tudja mondani, hogy mit hova szeretne, és miért. Ebben az esetben is szükség lehet kreativitásra, mert adott szituációkban bizonyos dolgokat nem biztos, hogy úgy meg lehet oldani, ahogyan szeretnénk (pl. vékony falak esetén, tipikusan a fürdőszoba esetén, csempére vigyázva).

Elképesztően fontos a logisztika.

Ezekben az esetekben a kivitelezés menetében nemcsak magára a tényleges munkára kell figyelnünk. Arra is tekintettel kell lennünk, hogy mit-hova-miért pakoljanak el és takarjanak le a tulajdonosok, és hogy ez biztosan jó is legyen, ne kelljen mozgatni.

Amikor ez megtörténik, akkor egy berendezett, de becsomagolt lakást veszünk át, ahol aztán már könnyebb a munka. Nagyon kell tudnunk és értenünk az adott lakás adottságait már a tervezési időszakban. A kivitelezésben ez aztán visszaköszön, és a hatékonyságunkat sokban segíti.

Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint a jól körvonalazott igények mentén elkészíteni az új hálózatot, és biztonságossá varázsolni a lakást.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán