Új trend? A rézdrót-nyalogatás

Láttam egy rövid videót, amit egy srác vagy lány (nem tudtam eldönteni) réz drótból fonott nagy kerek nyalóka formára hajlítgatott valamit nyalogatott. Eskü nem hittem a szememnek! Megnéztem vagy 20-szor.

A megoldást természetesen a komment szekció adta (van aki csak emiatt olvas el egy cikket, vagy azt sem), mégpedig azt, hogy a réz, mint mikroelem, élettani hatásait figyelembe véve, a testi egészséghez létfontosságú anyag a magzati fejlődéstől egészen az öregkorig.

A réz a vassal és a cinkkel együtt az ásványi anyagok olyan hármasát alkotja, amely elengedhetetlen a jó közérzethez. Szükségünk van rézre a vérerek képződéséhez, az egészséges szívhez, az egyes testrészeket összekötő kollagén és kötőszövetek stabilizálásához. Szintén szükséges az agyi fejlődéséhez, és az agyban lévő idegsejtek közötti hatékony kapcsolathoz, valamint az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

A rézhiány elkerüléséhez a kiegyensúlyozott étrend részeként körülbelül 1 mg réz elfogyasztása ajánlott naponta. Néhány élelmiszer különösen gazdag rézben, beleértve a legtöbb diófélét, magvakat, csicseriborsót, a májat és az osztrigát. 

A természetes élelmiszerek, mint a gabonafélék, a hús és a hal általában elegendő rezet tartalmaznak ahhoz, hogy akár a szükséges réz bevitel 50%-át fedezzék. Emellett van néhány meglepő és örömteli rézforrás is, mint például a kakaó és a csokoládé, tudományos érvet biztosítva a csokoládéevés mellett.

De mivel a fenti nagyüzemben előállított élelmiszerek már nem biztos, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmazzák a kívánt anyagokat (erről már több kutatás is született), valaki kitalálta, hogy így lehetne több rezet a szervezetbe bevinni.

Hogy mennyire lesz sikeres a réz nyalóka “biznisz”, azt nem lehet tudni, mint ahogyan azt sem, hogy mennyi idő alatt lehet teljesen elnyalogatni 1 méternyi 1,5-es keresztmetszetű rézvezetéket. Tippjeiteket a komment szekcióban várom.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán