Új leletek az ásatáson: kátránypapír és kábelrégiségek

Új leletek az ásatáson: kátránypapír és kábelrégiségek

Mi, akik villanyszerelőként, vagy egyéb építőipari szakmunkásként régi építésű lakások felújításán dolgozunk, sok-sok olyan, számunkra már érdektelen dologgal találkozunk, ami másoknak lehet mégis érdekes.

A múlt héten egy olyan zsaluzott betonból és téglából épült épületben dolgoztunk, ami a 60-as évek elején épült. ebben az időszakban totál mások voltak a szabályok, és mások voltak a lehetőségek is.

És bár a lakás belső elektromos hálózatát “nagyjából” (az áram esetén ez az egyik legveszélyesebb szó) megcsinálták, újrakábelezték, a munka azért bizony hagyott némi kívánnivalót maga után. Becsületükre legyen mondva, alumínium csak ott maradt a falakban, ahol nem tudták kiszedni, és azt el is vágták, nem használták.

Így jöttünk mi, és hétfőn megállapítottuk, ezt szét kell szedni. Volt a falakban még minden: bergmanncső, reformcső, fém konnektor-doboz, szövetszigetelésű vezeték. Kell szereznem egy régebbi kiadású villanyszerelő könyvet, mert a meglévő 8. kiadásban már csak megemlítik, hogy van ilyen, de már nem írnak róla.

A bergmanncső tulajdonképpen egy olyan cső a falban, amiben vezetékeket “vittek”, kátránnyal átitatott papírból volt feltekerve, és kívülről fémburkolata volt. Ennek volt egy továbbfejlesztett változata a reformcső, ami már nem volt fém borítása, hanem csak lakkozva kívülről (ez tartotta össze). Itt ilyen volt a falakban.

A szetthez tartozott még a fém (bádognak tűnő) konnektor és kapcsoló doboz, belül szintén kátránypapírral. És a csodálatos szövet szigetelésű vezetékek (amik meglepően jó állapotban vannak így közel 60 év távlatában is).

Az átitatott papír az évek során sem veszített “bukéjából”, a kiszedett és néhol már porladó anyagok miatt irtózatos szaga volt a lakásnak. Olyan érzésem volt minden reggel, mintha aszfaltozáshoz érkeztem volna dolgozni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.