Új leletek az ásatáson: kátránypapír és kábelrégiségek

Új leletek az ásatáson: kátránypapír és kábelrégiségek

Mi, akik villanyszerelőként, vagy egyéb építőipari szakmunkásként régi építésű lakások felújításán dolgozunk, sok-sok olyan, számunkra már érdektelen dologgal találkozunk, ami másoknak lehet mégis érdekes.

A múlt héten egy olyan zsaluzott betonból és téglából épült épületben dolgoztunk, ami a 60-as évek elején épült. ebben az időszakban totál mások voltak a szabályok, és mások voltak a lehetőségek is.

És bár a lakás belső elektromos hálózatát “nagyjából” (az áram esetén ez az egyik legveszélyesebb szó) megcsinálták, újrakábelezték, a munka azért bizony hagyott némi kívánnivalót maga után. Becsületükre legyen mondva, alumínium csak ott maradt a falakban, ahol nem tudták kiszedni, és azt el is vágták, nem használták.

Így jöttünk mi, és hétfőn megállapítottuk, ezt szét kell szedni. Volt a falakban még minden: bergmanncső, reformcső, fém konnektor-doboz, szövetszigetelésű vezeték. Kell szereznem egy régebbi kiadású villanyszerelő könyvet, mert a meglévő 8. kiadásban már csak megemlítik, hogy van ilyen, de már nem írnak róla.

A bergmanncső tulajdonképpen egy olyan cső a falban, amiben vezetékeket “vittek”, kátránnyal átitatott papírból volt feltekerve, és kívülről fémburkolata volt. Ennek volt egy továbbfejlesztett változata a reformcső, ami már nem volt fém borítása, hanem csak lakkozva kívülről (ez tartotta össze). Itt ilyen volt a falakban.

A szetthez tartozott még a fém (bádognak tűnő) konnektor és kapcsoló doboz, belül szintén kátránypapírral. És a csodálatos szövet szigetelésű vezetékek (amik meglepően jó állapotban vannak így közel 60 év távlatában is).

Az átitatott papír az évek során sem veszített “bukéjából”, a kiszedett és néhol már porladó anyagok miatt irtózatos szaga volt a lakásnak. Olyan érzésem volt minden reggel, mintha aszfaltozáshoz érkeztem volna dolgozni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.