Teljesítménybővítés – Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Nagyon sok megkeresést kapok ezzel kapcsolatban az utóbbi időben. A hívások egy részét a tényleges igény hajtja, mert a beszerezni kívánt gépeket a jelenleg meglévő szinten használni majd nem lehet.

Másik részét viszont a félelem. A félelem, hogy ha nem lesz pl. gáz vagy távfűtés, akkor nem lesz elég áram erre meg arra, és egyébként is most még relatív olcsó ennek a megoldása. Szerencsére ez utóbbiból van kevesebb, bár a jobb félni, mint megijedni mondást nem véletlenül találták ki.

Akár egyik, akár másik okból keresnek meg, általánosan elmondható, hogy hatalmas a katyvasz az emberek fejében, hogy mi is az a teljesítménybővítés. Sajnos erre a jelenlegi fennálló szolgáltatói rendszer rátesz egy lapáttal: egyrészt a laikus számára átláthatatlanságával, másrészt az ott dolgozók nem minden esetben tudják pontosan informálni ügyfeleiket.

Nos a teljesítménybővítés tulajdonképpen nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy az adott ingatlanba több áramot engedünk be, hogy minden gépet megfelelően (akár egyszerre) használni tudjunk. A hangsúly az egyszerre szón van.

Ha kimegyünk a villanyórához (fogyasztásmérő egyébként, emlékszem a tanárnő, aki osztályfőnökünk volt, milyen háklis volt erre) látni fogunk mellette egy kismegszakítót. Ezen van egy szám, és maximum ennek a számnak megfelelő mennyiségű áram tud egyszerre “átfolyni” rajta a lakásba.

Ez szabja meg azt, hogy egyszerre mennyi gépet tudunk használni. Ha túl sok gépet használunk, akkor fordul az elő, hogy lekapcsol a mérő melletti kismegszakító, “elmegy” az áram, s ki kell menni visszakapcsolni. Ilyenkor a megoldás ennek nagyobbra cseréltetése, ami gyakorlatilag maga a teljesítménybővítés.

Szóval nagyon-nagyon egyszerűen a teljesítménybővítés a mérő melletti kismegszakító nagyobbra cseréltetése. Nem az órát cseréljük, és sajnos nincsen ingyen (bár sok helyen azt olvasni, hogy ez meg az alanyi jogon jár), és bizonyos feltételeknek meg kell felelni.

A legjobb megoldás egyébként az, ha kérdés vagy bizonytalanság esetén felhívtok telefonon vagy rám írtok, és átbeszéljük az igényeket és a lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.