Teljesítménybővítés – Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Nagyon sok megkeresést kapok ezzel kapcsolatban az utóbbi időben. A hívások egy részét a tényleges igény hajtja, mert a beszerezni kívánt gépeket a jelenleg meglévő szinten használni majd nem lehet.

Másik részét viszont a félelem. A félelem, hogy ha nem lesz pl. gáz vagy távfűtés, akkor nem lesz elég áram erre meg arra, és egyébként is most még relatív olcsó ennek a megoldása. Szerencsére ez utóbbiból van kevesebb, bár a jobb félni, mint megijedni mondást nem véletlenül találták ki.

Akár egyik, akár másik okból keresnek meg, általánosan elmondható, hogy hatalmas a katyvasz az emberek fejében, hogy mi is az a teljesítménybővítés. Sajnos erre a jelenlegi fennálló szolgáltatói rendszer rátesz egy lapáttal: egyrészt a laikus számára átláthatatlanságával, másrészt az ott dolgozók nem minden esetben tudják pontosan informálni ügyfeleiket.

Nos a teljesítménybővítés tulajdonképpen nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy az adott ingatlanba több áramot engedünk be, hogy minden gépet megfelelően (akár egyszerre) használni tudjunk. A hangsúly az egyszerre szón van.

Ha kimegyünk a villanyórához (fogyasztásmérő egyébként, emlékszem a tanárnő, aki osztályfőnökünk volt, milyen háklis volt erre) látni fogunk mellette egy kismegszakítót. Ezen van egy szám, és maximum ennek a számnak megfelelő mennyiségű áram tud egyszerre “átfolyni” rajta a lakásba.

Ez szabja meg azt, hogy egyszerre mennyi gépet tudunk használni. Ha túl sok gépet használunk, akkor fordul az elő, hogy lekapcsol a mérő melletti kismegszakító, “elmegy” az áram, s ki kell menni visszakapcsolni. Ilyenkor a megoldás ennek nagyobbra cseréltetése, ami gyakorlatilag maga a teljesítménybővítés.

Szóval nagyon-nagyon egyszerűen a teljesítménybővítés a mérő melletti kismegszakító nagyobbra cseréltetése. Nem az órát cseréljük, és sajnos nincsen ingyen (bár sok helyen azt olvasni, hogy ez meg az alanyi jogon jár), és bizonyos feltételeknek meg kell felelni.

A legjobb megoldás egyébként az, ha kérdés vagy bizonytalanság esetén felhívtok telefonon vagy rám írtok, és átbeszéljük az igényeket és a lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.