Teljesítménybővítés – Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Nagyon sok megkeresést kapok ezzel kapcsolatban az utóbbi időben. A hívások egy részét a tényleges igény hajtja, mert a beszerezni kívánt gépeket a jelenleg meglévő szinten használni majd nem lehet.

Másik részét viszont a félelem. A félelem, hogy ha nem lesz pl. gáz vagy távfűtés, akkor nem lesz elég áram erre meg arra, és egyébként is most még relatív olcsó ennek a megoldása. Szerencsére ez utóbbiból van kevesebb, bár a jobb félni, mint megijedni mondást nem véletlenül találták ki.

Akár egyik, akár másik okból keresnek meg, általánosan elmondható, hogy hatalmas a katyvasz az emberek fejében, hogy mi is az a teljesítménybővítés. Sajnos erre a jelenlegi fennálló szolgáltatói rendszer rátesz egy lapáttal: egyrészt a laikus számára átláthatatlanságával, másrészt az ott dolgozók nem minden esetben tudják pontosan informálni ügyfeleiket.

Nos a teljesítménybővítés tulajdonképpen nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy az adott ingatlanba több áramot engedünk be, hogy minden gépet megfelelően (akár egyszerre) használni tudjunk. A hangsúly az egyszerre szón van.

Ha kimegyünk a villanyórához (fogyasztásmérő egyébként, emlékszem a tanárnő, aki osztályfőnökünk volt, milyen háklis volt erre) látni fogunk mellette egy kismegszakítót. Ezen van egy szám, és maximum ennek a számnak megfelelő mennyiségű áram tud egyszerre “átfolyni” rajta a lakásba.

Ez szabja meg azt, hogy egyszerre mennyi gépet tudunk használni. Ha túl sok gépet használunk, akkor fordul az elő, hogy lekapcsol a mérő melletti kismegszakító, “elmegy” az áram, s ki kell menni visszakapcsolni. Ilyenkor a megoldás ennek nagyobbra cseréltetése, ami gyakorlatilag maga a teljesítménybővítés.

Szóval nagyon-nagyon egyszerűen a teljesítménybővítés a mérő melletti kismegszakító nagyobbra cseréltetése. Nem az órát cseréljük, és sajnos nincsen ingyen (bár sok helyen azt olvasni, hogy ez meg az alanyi jogon jár), és bizonyos feltételeknek meg kell felelni.

A legjobb megoldás egyébként az, ha kérdés vagy bizonytalanság esetén felhívtok telefonon vagy rám írtok, és átbeszéljük az igényeket és a lehetőségeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.