Tanács, ha felújításon gondolkodsz

Tanács, ha felújításon gondolkodsz

Úgy néz ki, kezdi kiforrni magát a támogatási rendszer. Elmondható, hogy beindult a nagyüzem, egymás után jelentkeznek a leendő ügyfelek. Egyre többen éltek az idén bevezetett lehetőséggel, és úgy látszik, mostanra ért ide a “felújítási láz”.

Amivel igazából csak az az egy bökkenő, hogy elviekben a villanyszerelési munkálatokat egy felújítás során általában a bontás után, az első munkafázisok egyikeként szokás és kell (inkább így írom: nagyon ajánlatos) megcsinálni, megcsináltatni.

Még nem ez a jellemző, de azért már növekvő tendenciát mutat a jelenség. Sajnálatos tapasztalat, hogy most nem a “hagyományos” módon (felújítás miatt), hanem hibajavítás végett keresnek meg. És sajnos nem az apróságok ezek, mint a “nem működik egy konnektor”, “fúrjunk fel egy lámpát a betonba”.

Sajnos nem. Ennél egy picit rosszabb a helyzet, mint például: “Már kész a konyha, de két nap után nem működik már a sütő!” (Volt főzőlapos telefonom is, az durva volt, ott már a fél lakásban nem volt áram.)

“Felújítottuk a fürdőszobát, de csipked a csap és a mosógép állandóan leveri a biztosítékot!” (“Engem meg az ideg, hogy nem tudok kimosni!” – ez így elhangzott a telefonban.) “Festettünk a szobában, levettük a kapcsolót, és az új visszaszerelése közben eltört a vezeték.”

A fenti példák majdnem mindegyike megoldható komolyabb bontás nélkül, utólag is. De sajnos ezek a hibák már a kezdetei egy olyan folyamatnak, aminek a végén a régi elektromos hálózat így vagy úgy, de meg fogja adni magát.

Ezért, ha most gondolkoztok a lakás egy részének felújításán, és ez netán valamilyen formában érinti a villanyhálózatot is, akkor mindenképpen konzultáljatok villanyszerelő szakemberrel. Mert előre megcsinálni sokkal könnyebb (és gazdaságosabb), mint utólag, és az a helyzet, hogy sokszor a biztonságról is van szó.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.