Panel régészet: Friss hírek!

Panel régészet: Friss hírek!

Az utóbbi időben kicsit elsikkadt ez a terület. Sajnos nem akadt az elmúlt lakásokban olyan leletanyag, amit érdemes lett volna megosztani.

Bár ez így ebben a formában nem igaz, mert találtunk újságokat, újság fecniket. Ezek egy része nem tartalmaz dátumot, vagy olyan azonosítható “nyomot”, amin egyszerűen el lehet indulni.

Emiatt ezekről nem is készítek beszámolót egyelőre, bekerülnek egy zacskóba, a zacskó egy dobozba, a doboz egy polcra a szerszámok közé. Tisztára mint a filmekben, ahol ilyen régészeti dolgokkal foglalkoznak, és ahol az azonosításra szánt vagy azonosított dolgokat ilyen bazi nagy raktárakban tárolják.

Várják jobb sorukat, hogy egyszercsak az egyszeri villanyszerelő előveszi egyiküket és az arcanum (az újságokat digitalizáló oldal) adatbázisban megkeresi az eredetüket. Lehet, hogy majd nekem is szükségem lesz egyszer egy ilyen nagy raktárra. Menő lenne…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.