Okoskütyük, ahogy ne csináld

Okoskütyük, ahogyan ne csináld

Lassan-lassan eljutok oda időben, hogy foglalkozom ezzel is. Jó pár kitalált ötletet meg kell valósítanom itthon, egyrészt az igény a család részéről, másrészt a kíváncsiság, hogy milyen lesz és meg tudom-e oldani.

De most egy történetet kell hogy megosszak veletek az okosítással kapcsolatban. Egy kedves ismerősöm, akinek azért vannak ismeretei ilyen téren, vett pár darab kapcsoló alá szerelhető okosítós kütyüt.

A rajzok alapján a bekötése nem tűnt problémásnak számára. De aztán úgy gondolta, hogy több mindent szeretne kapcsolni vele egyszerre. (Elsősorban gyermeke internet használatát szerette volna korlátozni, mégpedig úgy, hogy szobájában kikapcsolja az áramellátást 22:00 után. Vagy valami ilyesmi.)

Mivel a kütyük egy része valóban szerelhető a lakáselosztóba (sőt, még külön beszerelhető tartó is vehető hozzá), ezért a barátom úgy gondolta, hogy inkább a lakáselosztóba szereli be. Természetesen lekapcsolta a fogyasztásmérő alatti kismegszakítót kint. és úgy kezdte el “kötözgetni” a dolgokat a rajzok alapján.

A végeredmény, amit már én is láttam, hogy a lakás ⅓-ában nem volt áram, 2 elégett kismegszakító, néhány megolvadt vezeték. A tapasztalat: az a helyzet, hogy van már az okosítással kapcsolatban is az a szint, amihez érdemes szakembert hívnunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)