Napelemista kalandok – Napelemet hitelre?

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Még július elején rendeltem egy egyszerűbb, előre összeállított rendszert, hogy a lehetőségeimhez mérten kipróbáljam, és megnézzem, hogy hogyan is működik és tapasztalatra tegyek szert.

Sajnos, így augusztus végén továbbra sincs róla semmi hírem. Persze e-mail váltások történnek, tehát szerencsére eltűnve és elbújva nincs a cég. De utólag látom, hogy mégiscsak jobb lett volna külön-külön beszerezni minden eszközt ebben a 2 hétben, amikor szabadságunkat töltjük.

De szerencse a szerencsétlenségben, hogy kifizettem előre. Mert persze gondolhatnánk, hogy “ennyi pénzt előre kiadni?”, és igen, megfordult az én fejemben is, de 30%-ot (!) drágult azóta minden. 30%-ot. És mi lenne, ha hitelre vettem volna? Valami jó kis 0%-os áruhitelre (van még ilyen?).

Azt a hét meg a nyolcát, fizethetném a törlesztőt, az áru meg még sehol. És a megtérülés szépen csúszna (mondjuk ez a rész így is igaz). És nincs mi csökkentse a fogyasztást, tehát a keretekbe való “beférést” is akadályozza és kitolja. Hjaaaajjjajjjjjajjj… megannyi kérdés.

És ha mégsem váltja be a hozzáfűzött reményeket? (Sebaj, majd a házi szélerőmű, hamarosan engedélyezik.) És egyre drágább lesz minden energia? És még ennek is fizethetem a törlesztést? El tudom-e majd adni? Vagy viszik a házat?

Hjaaaajjjajjjjjajjj… megannyi kérdés.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.