Napelemista kalandok – Napelemet hitelre?

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Még július elején rendeltem egy egyszerűbb, előre összeállított rendszert, hogy a lehetőségeimhez mérten kipróbáljam, és megnézzem, hogy hogyan is működik és tapasztalatra tegyek szert.

Sajnos, így augusztus végén továbbra sincs róla semmi hírem. Persze e-mail váltások történnek, tehát szerencsére eltűnve és elbújva nincs a cég. De utólag látom, hogy mégiscsak jobb lett volna külön-külön beszerezni minden eszközt ebben a 2 hétben, amikor szabadságunkat töltjük.

De szerencse a szerencsétlenségben, hogy kifizettem előre. Mert persze gondolhatnánk, hogy “ennyi pénzt előre kiadni?”, és igen, megfordult az én fejemben is, de 30%-ot (!) drágult azóta minden. 30%-ot. És mi lenne, ha hitelre vettem volna? Valami jó kis 0%-os áruhitelre (van még ilyen?).

Azt a hét meg a nyolcát, fizethetném a törlesztőt, az áru meg még sehol. És a megtérülés szépen csúszna (mondjuk ez a rész így is igaz). És nincs mi csökkentse a fogyasztást, tehát a keretekbe való “beférést” is akadályozza és kitolja. Hjaaaajjjajjjjjajjj… megannyi kérdés.

És ha mégsem váltja be a hozzáfűzött reményeket? (Sebaj, majd a házi szélerőmű, hamarosan engedélyezik.) És egyre drágább lesz minden energia? És még ennek is fizethetem a törlesztést? El tudom-e majd adni? Vagy viszik a házat?

Hjaaaajjjajjjjjajjj… megannyi kérdés.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.