Napelemista kalandok – Életveszélyes “napelem-mászóka”

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Még július elején rendeltem egy egyszerűbb, előre összeállított rendszert, hogy a lehetőségeimhez mérten kipróbáljam, és megnézzem, hogy hogyan is működik és tapasztalatra tegyek szert.

Sajnos, így augusztus kellős közepén sincs róla semmi hírem. Semmi alatt azért azt értem, hogy kb. 3 hete mondták az akkumulátor érkezésére, hogy 3-4 hét, és kb. 1 hete azt, hogy az inverterre is várni kell 1-2 hetet. De sebaj, optimistán nézve a dolgot, legalább van időm megtervezni, hogy hová kerüljön.

Sokat hallani és olvasni az elmúlt időszakban a napelem okozta tüzekről (nem véletlen szerintem). Nálam emiatt a garázs teteje “játszik”, de a kábelezését meg kell oldanom rendesen. A tájolás kiváló, az elérhetőség szintén, és baj esetén is elszigetelhető a rendszer.

Egy dolog azonban biztos: semmi pénzért nem tenném ki a kertbe, állványokra. Pedig sok a helyem. Bár azt gondolom a gyermekeim a szakmámból adódóan jól kezelik a kábelek, vezetékek és egyéb elektromos eszközök okozta “tiltásokat”.

De ha netán egy buli alkalmával hirtelen felindulásból mászókának néznék?

Mondjuk szögesdróttal el lehet keríteni…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.