Napelemista kalandok – Életveszélyes “napelem-mászóka”

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Még július elején rendeltem egy egyszerűbb, előre összeállított rendszert, hogy a lehetőségeimhez mérten kipróbáljam, és megnézzem, hogy hogyan is működik és tapasztalatra tegyek szert.

Sajnos, így augusztus kellős közepén sincs róla semmi hírem. Semmi alatt azért azt értem, hogy kb. 3 hete mondták az akkumulátor érkezésére, hogy 3-4 hét, és kb. 1 hete azt, hogy az inverterre is várni kell 1-2 hetet. De sebaj, optimistán nézve a dolgot, legalább van időm megtervezni, hogy hová kerüljön.

Sokat hallani és olvasni az elmúlt időszakban a napelem okozta tüzekről (nem véletlen szerintem). Nálam emiatt a garázs teteje “játszik”, de a kábelezését meg kell oldanom rendesen. A tájolás kiváló, az elérhetőség szintén, és baj esetén is elszigetelhető a rendszer.

Egy dolog azonban biztos: semmi pénzért nem tenném ki a kertbe, állványokra. Pedig sok a helyem. Bár azt gondolom a gyermekeim a szakmámból adódóan jól kezelik a kábelek, vezetékek és egyéb elektromos eszközök okozta “tiltásokat”.

De ha netán egy buli alkalmával hirtelen felindulásból mászókának néznék?

Mondjuk szögesdróttal el lehet keríteni…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.