Napelemista kalandok – Apa? Kezdődik?

Régóta (másfél-két éve) játszom a gondolattal, hogy a tetőre varázsolok valamilyen eszközt, ami hasznosítja a nap energiáját. Vacilláltam a napkollektor (ami a vizet melegíti) és a napelem (ami áramot termel) között.

Végül a rendszerbe illesztési és a szakmai szempontok (villanyszerelés) miatt az utóbbi győzött. (A napkollektor majd egy sötétre festett hordó formájában kerti zuhanyzó néven fog megvalósulni.)

Mivel a hálózatunk adott, túl sok játékterünk a variálásra és változtatásra bizonyos okok és kompromisszumok miatt nincsen. (Azt hiszem ez a legnagyobb hátránya, ha felújít az ember: adott lehetőségekhez mérten kell megoldani mindent.)

Bár advesz mérőnk van (legutóbb az került fel kérés nélkül) és az engedélyeztetés sem okozna gondot (mondom ezt azért úgy, hogy nem 100% ismerem a folyamatot), mégis eljutni a napelemtől az inverterig (ami 220V váltóáramú feszültséget állít elő – ez a lelke az egésznek) és az invertertől a mérőig komoly átgondolást (és lehet némi lemondást is) igényelne.

Még van nullszaldós elszámolás (a hírek szerint még 2024-ig), amit érdemes is kihasználni, de mégsem a visszatáplálós módszert választottam.

Szigetüzemen is gondolkoztam, de csak a garázsban tudnám megvalósítani ezt, annak meg pillanatnyilag semmi értelme nincs (fogyasztó híján csak “játszani” vele nem látom értelmét).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)