Napelemista kalandok – Apa? Kezdődik?

Régóta (másfél-két éve) játszom a gondolattal, hogy a tetőre varázsolok valamilyen eszközt, ami hasznosítja a nap energiáját. Vacilláltam a napkollektor (ami a vizet melegíti) és a napelem (ami áramot termel) között.

Végül a rendszerbe illesztési és a szakmai szempontok (villanyszerelés) miatt az utóbbi győzött. (A napkollektor majd egy sötétre festett hordó formájában kerti zuhanyzó néven fog megvalósulni.)

Mivel a hálózatunk adott, túl sok játékterünk a variálásra és változtatásra bizonyos okok és kompromisszumok miatt nincsen. (Azt hiszem ez a legnagyobb hátránya, ha felújít az ember: adott lehetőségekhez mérten kell megoldani mindent.)

Bár advesz mérőnk van (legutóbb az került fel kérés nélkül) és az engedélyeztetés sem okozna gondot (mondom ezt azért úgy, hogy nem 100% ismerem a folyamatot), mégis eljutni a napelemtől az inverterig (ami 220V váltóáramú feszültséget állít elő – ez a lelke az egésznek) és az invertertől a mérőig komoly átgondolást (és lehet némi lemondást is) igényelne.

Még van nullszaldós elszámolás (a hírek szerint még 2024-ig), amit érdemes is kihasználni, de mégsem a visszatáplálós módszert választottam.

Szigetüzemen is gondolkoztam, de csak a garázsban tudnám megvalósítani ezt, annak meg pillanatnyilag semmi értelme nincs (fogyasztó híján csak “játszani” vele nem látom értelmét).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.