Napelemista kalandok – Apa? Kezdődik?

Régóta (másfél-két éve) játszom a gondolattal, hogy a tetőre varázsolok valamilyen eszközt, ami hasznosítja a nap energiáját. Vacilláltam a napkollektor (ami a vizet melegíti) és a napelem (ami áramot termel) között.

Végül a rendszerbe illesztési és a szakmai szempontok (villanyszerelés) miatt az utóbbi győzött. (A napkollektor majd egy sötétre festett hordó formájában kerti zuhanyzó néven fog megvalósulni.)

Mivel a hálózatunk adott, túl sok játékterünk a variálásra és változtatásra bizonyos okok és kompromisszumok miatt nincsen. (Azt hiszem ez a legnagyobb hátránya, ha felújít az ember: adott lehetőségekhez mérten kell megoldani mindent.)

Bár advesz mérőnk van (legutóbb az került fel kérés nélkül) és az engedélyeztetés sem okozna gondot (mondom ezt azért úgy, hogy nem 100% ismerem a folyamatot), mégis eljutni a napelemtől az inverterig (ami 220V váltóáramú feszültséget állít elő – ez a lelke az egésznek) és az invertertől a mérőig komoly átgondolást (és lehet némi lemondást is) igényelne.

Még van nullszaldós elszámolás (a hírek szerint még 2024-ig), amit érdemes is kihasználni, de mégsem a visszatáplálós módszert választottam.

Szigetüzemen is gondolkoztam, de csak a garázsban tudnám megvalósítani ezt, annak meg pillanatnyilag semmi értelme nincs (fogyasztó híján csak “játszani” vele nem látom értelmét).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Van olcsó rossz minőség, és drágább jó minőség

Amellett, hogy az utóbbi időben a hiszékenység vámszedői újra gyűjtik a skalpokat, mindig is voltak kóklerek. Kíváncsiságból rákerestem a jelentésére, és meglepődve olvastam, hogy a kókler nem a hozzá nem értő vagy a rossz munkát végző ember szinonimája.

Villany Péter

A villany sikló

Végre egy kis kikapcsolódás. Úgy érzem ez már járt nekem az utóbbi idők nagy hajtása után. Jólesett “elbújni” a világ elől. Úgyhogy aki esetleg nem ért el, attól elnézést kérek, és a héten minden elmaradásom bepótolom.