Napelemista kalandok – Apa? Kezdődik?

Régóta (másfél-két éve) játszom a gondolattal, hogy a tetőre varázsolok valamilyen eszközt, ami hasznosítja a nap energiáját. Vacilláltam a napkollektor (ami a vizet melegíti) és a napelem (ami áramot termel) között.

Végül a rendszerbe illesztési és a szakmai szempontok (villanyszerelés) miatt az utóbbi győzött. (A napkollektor majd egy sötétre festett hordó formájában kerti zuhanyzó néven fog megvalósulni.)

Mivel a hálózatunk adott, túl sok játékterünk a variálásra és változtatásra bizonyos okok és kompromisszumok miatt nincsen. (Azt hiszem ez a legnagyobb hátránya, ha felújít az ember: adott lehetőségekhez mérten kell megoldani mindent.)

Bár advesz mérőnk van (legutóbb az került fel kérés nélkül) és az engedélyeztetés sem okozna gondot (mondom ezt azért úgy, hogy nem 100% ismerem a folyamatot), mégis eljutni a napelemtől az inverterig (ami 220V váltóáramú feszültséget állít elő – ez a lelke az egésznek) és az invertertől a mérőig komoly átgondolást (és lehet némi lemondást is) igényelne.

Még van nullszaldós elszámolás (a hírek szerint még 2024-ig), amit érdemes is kihasználni, de mégsem a visszatáplálós módszert választottam.

Szigetüzemen is gondolkoztam, de csak a garázsban tudnám megvalósítani ezt, annak meg pillanatnyilag semmi értelme nincs (fogyasztó híján csak “játszani” vele nem látom értelmét).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).