Napelemista kalandok – Apa kezdődik!

Tegnapról folytatva: sem a visszatáplálós, sem a szigetüzemű napelemes rendszer nem az igazi számomra. Így hát a választás az úgynevezett hálózatos szigetüzem lett. A teljes fogyasztásunkat lefedő mennyiséget telepíteni nem tudtam volna (fizikailag nincs elég felület, földre pedig nem teszem).

Ezért nekem az a jó, ha van egy olyan eszközrendszer, ami a fogyasztásunkat csökkenteni tudja. Pláne most a rezsicsökkentés csökkentése okán, akár a hatóságilag megszabott keretbe való beférés is lehet a cél.

Ennek “agya” a hibrid inverter (bár szakmailag nem ez a helyes megfogalmazás), de mivel mindenki így hívja, ez lesz nálam is a hivatalos megnevezése. Ez a cucc figyel mindent és osztja le a lapokat. Ha süt a nap, akkor “betolja” a hálózatba a megtermelt energiát, és működnek a gépek. Ha több “manna” kéne a működéshez, akkor vesz a hálózatról, ha meg éppen nem, akkor tolja bele az akkumulátorokba.

A pontos működését meg kell majd ismernem (bár sokat olvastam az elmúlt időszakban utána), de a puding próbája az evés. Megrendeltem (még pont a rezsicsökkentéses bejelentés előtt pár nappal) egy kisebb rendszert, ami a későbbiekben kiegészíthető.

Igazából most az van, hogy várunk, hogy megérkezzen.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.