Napelemista kalandok – Apa kezdődik!

Tegnapról folytatva: sem a visszatáplálós, sem a szigetüzemű napelemes rendszer nem az igazi számomra. Így hát a választás az úgynevezett hálózatos szigetüzem lett. A teljes fogyasztásunkat lefedő mennyiséget telepíteni nem tudtam volna (fizikailag nincs elég felület, földre pedig nem teszem).

Ezért nekem az a jó, ha van egy olyan eszközrendszer, ami a fogyasztásunkat csökkenteni tudja. Pláne most a rezsicsökkentés csökkentése okán, akár a hatóságilag megszabott keretbe való beférés is lehet a cél.

Ennek “agya” a hibrid inverter (bár szakmailag nem ez a helyes megfogalmazás), de mivel mindenki így hívja, ez lesz nálam is a hivatalos megnevezése. Ez a cucc figyel mindent és osztja le a lapokat. Ha süt a nap, akkor “betolja” a hálózatba a megtermelt energiát, és működnek a gépek. Ha több “manna” kéne a működéshez, akkor vesz a hálózatról, ha meg éppen nem, akkor tolja bele az akkumulátorokba.

A pontos működését meg kell majd ismernem (bár sokat olvastam az elmúlt időszakban utána), de a puding próbája az evés. Megrendeltem (még pont a rezsicsökkentéses bejelentés előtt pár nappal) egy kisebb rendszert, ami a későbbiekben kiegészíthető.

Igazából most az van, hogy várunk, hogy megérkezzen.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.