Napelemista kalandok – Apa kezdődik!

Tegnapról folytatva: sem a visszatáplálós, sem a szigetüzemű napelemes rendszer nem az igazi számomra. Így hát a választás az úgynevezett hálózatos szigetüzem lett. A teljes fogyasztásunkat lefedő mennyiséget telepíteni nem tudtam volna (fizikailag nincs elég felület, földre pedig nem teszem).

Ezért nekem az a jó, ha van egy olyan eszközrendszer, ami a fogyasztásunkat csökkenteni tudja. Pláne most a rezsicsökkentés csökkentése okán, akár a hatóságilag megszabott keretbe való beférés is lehet a cél.

Ennek “agya” a hibrid inverter (bár szakmailag nem ez a helyes megfogalmazás), de mivel mindenki így hívja, ez lesz nálam is a hivatalos megnevezése. Ez a cucc figyel mindent és osztja le a lapokat. Ha süt a nap, akkor “betolja” a hálózatba a megtermelt energiát, és működnek a gépek. Ha több “manna” kéne a működéshez, akkor vesz a hálózatról, ha meg éppen nem, akkor tolja bele az akkumulátorokba.

A pontos működését meg kell majd ismernem (bár sokat olvastam az elmúlt időszakban utána), de a puding próbája az evés. Megrendeltem (még pont a rezsicsökkentéses bejelentés előtt pár nappal) egy kisebb rendszert, ami a későbbiekben kiegészíthető.

Igazából most az van, hogy várunk, hogy megérkezzen.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.