Most akkor mi is van? Féljünk vagy ijedjünk meg? – Villanyszámla 1. rész

Nehéz helyzetben van az, aki ki szeretné nyilatkoztatni az igazságot a jelenlegi helyzetben. Valószínűnek tartom, hogy ha százalékosan kellene meghatározni, hogy ki mennyire “találja el a valóságot”, kevesen lennének a magas számok tartományában.

Szerintem ez egy törvényszerűség is a nagy számok halmazán, és szinte biztos hogy mindenben vannak részigazságok, de mivel az alapfeltevés csak erre a részre igaz, a következtetés is valószínű helytelen. De ez már egy másik szakma.

Állást nem foglalok, hiszen még villanyszerelőként sem ismerek minden részletet. Csak rávilágítok apróságokra, amikkel eddig nem foglalkoztam magam sem, vagy csak nagyon keveset. Nem is célom most a tutit megmondani, mert azt szerintem nem lehet.

A fontos az kell legyen, hogy megértsük, nagyjából hogyan is működik a “piac”, hol a szerepünk benne (a fogyasztáson és fizetésen kívül), és ebből kiindulva tudjuk majd megérteni, hogy a különböző intézkedések milyen szinten és hogyan fognak érinteni bennünket.

Az első és legfontosabb, hogy jelen pillanatban még nincs se rendelet, se jogszabály, se törvény. Tehát konkrétumot nem tudunk értelmezni. Vannak “feldobott” számok, amikről pontosan nem tudjuk, hogy “honnan szalajtották őket”. De tény, hogy a szándék megvan a rezsicsökkentés “eltörlésére”, így készülnünk kell rá.
(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.