Mondom, hogy mi az a strang

Mondom, hogy mi az a strang

Egyik kedvenc jelenetem már lassan 15 éves: a Buheramátrix című film vizes jelenete. “Tudja maga mi az a strang főnök?… A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti… ”

De mi is az a strang? “Német/germán eredetű szó: összefogó és kötél jelentéssel. Innen eredeztethető a magyar istráng szó is. Műszakilag fővezetéket jelent: cső vagy villamos vezeték gerinc ága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak”.

A strangok többfélék is lehetnek. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a panel, és milyen helyiséget szolgál ki. Elrendezésük általában egyforma vagy nagyon hasonló. Egyik fajtája, ami a képen is látható: egy konyhai strang. Ebben egy nagy szellőzőcső, vízcsövek (hideg, meleg) és lefolyócső található.

Elektromos vezetékeket, kábeleket eredetileg ezeken a strangokon nem vezettek keresztül. Bár már láttam egy-két érdekes megoldást. A legjobb az volt, mikor az egyik szolgáltató az internet és tv kábeleit a szellőző csövén keresztül engedte be a lakásokba.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.