Mondom, hogy mi az a strang

Mondom, hogy mi az a strang

Egyik kedvenc jelenetem már lassan 15 éves: a Buheramátrix című film vizes jelenete. “Tudja maga mi az a strang főnök?… A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti… ”

De mi is az a strang? “Német/germán eredetű szó: összefogó és kötél jelentéssel. Innen eredeztethető a magyar istráng szó is. Műszakilag fővezetéket jelent: cső vagy villamos vezeték gerinc ága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak”.

A strangok többfélék is lehetnek. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a panel, és milyen helyiséget szolgál ki. Elrendezésük általában egyforma vagy nagyon hasonló. Egyik fajtája, ami a képen is látható: egy konyhai strang. Ebben egy nagy szellőzőcső, vízcsövek (hideg, meleg) és lefolyócső található.

Elektromos vezetékeket, kábeleket eredetileg ezeken a strangokon nem vezettek keresztül. Bár már láttam egy-két érdekes megoldást. A legjobb az volt, mikor az egyik szolgáltató az internet és tv kábeleit a szellőző csövén keresztül engedte be a lakásokba.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.