Mondom, hogy mi az a strang

Mondom, hogy mi az a strang

Egyik kedvenc jelenetem már lassan 15 éves: a Buheramátrix című film vizes jelenete. “Tudja maga mi az a strang főnök?… A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti… ”

De mi is az a strang? “Német/germán eredetű szó: összefogó és kötél jelentéssel. Innen eredeztethető a magyar istráng szó is. Műszakilag fővezetéket jelent: cső vagy villamos vezeték gerinc ága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak”.

A strangok többfélék is lehetnek. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a panel, és milyen helyiséget szolgál ki. Elrendezésük általában egyforma vagy nagyon hasonló. Egyik fajtája, ami a képen is látható: egy konyhai strang. Ebben egy nagy szellőzőcső, vízcsövek (hideg, meleg) és lefolyócső található.

Elektromos vezetékeket, kábeleket eredetileg ezeken a strangokon nem vezettek keresztül. Bár már láttam egy-két érdekes megoldást. A legjobb az volt, mikor az egyik szolgáltató az internet és tv kábeleit a szellőző csövén keresztül engedte be a lakásokba.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.