Mondom, hogy mi az a strang

Mondom, hogy mi az a strang

Egyik kedvenc jelenetem már lassan 15 éves: a Buheramátrix című film vizes jelenete. “Tudja maga mi az a strang főnök?… A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti… ”

De mi is az a strang? “Német/germán eredetű szó: összefogó és kötél jelentéssel. Innen eredeztethető a magyar istráng szó is. Műszakilag fővezetéket jelent: cső vagy villamos vezeték gerinc ága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak”.

A strangok többfélék is lehetnek. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a panel, és milyen helyiséget szolgál ki. Elrendezésük általában egyforma vagy nagyon hasonló. Egyik fajtája, ami a képen is látható: egy konyhai strang. Ebben egy nagy szellőzőcső, vízcsövek (hideg, meleg) és lefolyócső található.

Elektromos vezetékeket, kábeleket eredetileg ezeken a strangokon nem vezettek keresztül. Bár már láttam egy-két érdekes megoldást. A legjobb az volt, mikor az egyik szolgáltató az internet és tv kábeleit a szellőző csövén keresztül engedte be a lakásokba.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.