Mit csináljunk, ha baj van?

Mit csináljunk, ha baj van?

Van egy igen ritka eset, amivel a felújított hálózatunkon találkozhatunk, de érdemes írnom róla.

Ritkán, de kapok telefonhívást, hogy “Péter, baj van. Pukkant valami, és nincs áram.” Általában kiderül, hogy a pukkanás vagy valamelyik kismegszakító, vagy gyakoribb esetben az áramvédő kapcsoló (FI-relé) “aktivizálódásának” hangja.

Ilyenkor nincs más teendő, mint telefonon végigvezetni a tulajdonost, hogy megtaláljuk a hibás részt. Nagyon sok esetben ez valamilyen háztartási eszköz lesz, de előfordult már sok minden más is. Egy jól összeszerelt hálózaton hamar megtalálható a kérdéses rész, és a további tennivalók könnyen meghatározhatók.

És a kérdés jogosan adja magát: nem félek, hogy baja lesz az ügyfélnek? Nem. Hiszen nem kérem tőle, hogy bármiben is “turkáljon”, a fel-lekapcsolás nem okoz életveszélyt a használójának, hiszen pontosan erre tervezték.

Ennek ellenére készítettünk egy összeállítást (értsd: használati útmutatót) arra az esetre, ha baj van. Hiszen ügyfelünk laikusként nem tudja, mi miért történt, és az első ijedtség után már tájékozottabban tekint a bekövetkezett eseményre.

De bárhonnan is nézzük, bármennyire is próbáljuk megmagyarázni az adott szituációt, általánosságban a legjobb megoldás, ha szakembert hívunk, amikor baj van.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán