Mit csináljunk, ha baj van?

Mit csináljunk, ha baj van?

Van egy igen ritka eset, amivel a felújított hálózatunkon találkozhatunk, de érdemes írnom róla.

Ritkán, de kapok telefonhívást, hogy “Péter, baj van. Pukkant valami, és nincs áram.” Általában kiderül, hogy a pukkanás vagy valamelyik kismegszakító, vagy gyakoribb esetben az áramvédő kapcsoló (FI-relé) “aktivizálódásának” hangja.

Ilyenkor nincs más teendő, mint telefonon végigvezetni a tulajdonost, hogy megtaláljuk a hibás részt. Nagyon sok esetben ez valamilyen háztartási eszköz lesz, de előfordult már sok minden más is. Egy jól összeszerelt hálózaton hamar megtalálható a kérdéses rész, és a további tennivalók könnyen meghatározhatók.

És a kérdés jogosan adja magát: nem félek, hogy baja lesz az ügyfélnek? Nem. Hiszen nem kérem tőle, hogy bármiben is “turkáljon”, a fel-lekapcsolás nem okoz életveszélyt a használójának, hiszen pontosan erre tervezték.

Ennek ellenére készítettünk egy összeállítást (értsd: használati útmutatót) arra az esetre, ha baj van. Hiszen ügyfelünk laikusként nem tudja, mi miért történt, és az első ijedtség után már tájékozottabban tekint a bekövetkezett eseményre.

De bárhonnan is nézzük, bármennyire is próbáljuk megmagyarázni az adott szituációt, általánosságban a legjobb megoldás, ha szakembert hívunk, amikor baj van.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.