Mire elég 1 kWh?

Az energiaválság kellős közepén (bár néhányunk szerint a feketeleves csak most jön, ahogy megyünk bele a télbe) felmerül a kérdés, hogy mennyit is ér az energia. Hát nézzük meg, hogy mire is elég 1 kWh energia.

Ha az éves limit alatti részt nézzük, akkor ennek a mennyiségnek az ára jelenleg – bár szolgáltatónként változik – az egyetemes rendszerben 36 Ft körül mozog. 1 kWh = az egyszerűség kedvéért 1.000 Wh, mert sok eszközön W-ban van feltüntetve a teljesítménye.

Nekünk egy nem túl nagy teljesítményű hajszárítónk van, 1200W. Így kereken 50 percig száríthatnám a hajamat, és ha már száraz a hajam és másra már nem kell a maradék energia, akkor esetleg ezzel fűthetném a szobát. Nem túl hatékony, de érdemes lenne kiszámolni, hogy ennyi idő alatt hány fokot emel a szoba hőmérsékletén.

A lakásban nekem csak és kizárólag energiatakarékos izzók vannak. A hálóban és a nappaliban 13,5 W-osak, 6 darab összesen. Kicsit több, mint 12 órán át használhatom őket.

A mosógépünk egy külön “állatfaj”. Őt mérem, ezért vannak pontos adataim is. Átlagban a leggyakrabban használt mosási program 650 Wh energia egy mosási ciklus alatt. Tehát 23,4 Forintba kerülnek a tiszta ruhák. Ez azért csak átlag, mert a mosási hőfoktól, a ruhák súlyától sok minden függ.

Ez utóbbi példa arra, hogy sok mindent csak méréssel lehet meghatározni, hogy pontosan (vagy inkább csak jó közelítéssel) mennyit is fogyaszt az adott időintervallum alatt. Ez az energiatudatosság, amikor tudod, hogy egy levest megfőzni pontosan mennyi energiába kerül, és ezért mennyit kell érte fizetni.

Ez önmagában egy jó játék is: na most kitakarítottam 20 Forintból!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.