Minden ötödik lákásban igény a smart home ready villamos hálózat

Minden ötödik lakásban igény a smart home ready villamos hálózat

A tegnapi íráshoz kapcsolódva egy kicsit megosztom a legújabb tapasztalatomat. Természetesen egy panellakás nem egy családi ház, túltolni okos eszközökkel nem feltétlen lehet (vagy inkább nem érdemes), de néhány alapvető “okosságot” azért ilyen helyen is be lehet építeni.

Az egyik legutóbbi felújításunk alkalmával a tulajdonossal átbeszéltük, mit szeretne. Elsősorban a dizájnra fókuszáltak, ez volt a középpontban. Sokat és sokáig gyűjtögettek (pénzt és ötleteket is), hogy mindent az elképzelésüknek megfelelően csináltathassanak meg. Így igazából engem már egy kész terv fogadott.

Néhány helyen felvetettem ötletként, hogy ha már LED így, akkor vezérleni lehetne. “Á, nem jó lesz ez így!” – volt szinte mindenre a válasz. Egy kicsit úgy éreztem, mintha azáltal, hogy plussz dolgokat mondok hozzá, elvenném az ötleteinek a nagyszerűségét.

Ezért nem is erőltettem.

Szuperül és időben végeztünk, ahogy szoktunk. Egyik nap félve hívott fel ügyfelem (a hangján lehetett hallani), hogy bár a felújítás előtti egyeztetésen szóba került és ő nem kérte, de a barátjánál ilyen a világítás, és utólag még meg tudjuk-e csinálni, mert az akkor olyan jól kiemelné azt a falat.

Mikor mondtam neki, hogy igen, a hálózatod olyan, és a szoba világításának kapcsolása is úgy van előkészítve, hogy ezeket szerelvényezéskor (a konnektorok és kapcsolók felszerelésekor a felújítás vége felé) meg tudjuk valósítani, szinte hallatszott a nagy kő zuhanása és a megkönnyebbült sóhajtás.

Figyelemmel kísérjük a trendeket, és függetlenül attól, hogy még nem építjük őket (csak határozott igény esetén), sok tanfolyamon veszünk részt. Így elmondhatjuk, hogy képben vagyunk, és fel tudjuk készíteni az elektromos rendszert a jövő technológiáira. Ezt jelenti a smart home ready hálózat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.