Mikor és hol villamosították először a karácsonyfát?

Meglepő, ugyanakkor nem véletlen. Az első dokumentált kimondottan a karácsonyfa díszítésére használt elektromos izzósor – írd és mondd – 140 éve jelent meg a “piacon”. 1882-ben Edison társa, Edward Johnson Manhattanben már kimondottan a saját fenyőjét díszítette az erre a célra készített 80 égőből álló izzósorával.

A karácsonyi izzósor elég sokáig a villogni akaró gazdagok játékszere maradt: 1900-ban például 12 dollárt kóstált az otthoni fénydísz, ami mai áron úgy 325 dollárnak, vagyis 80 ezer forintnak felel meg.

Ezért ekkortájt még bérelni is lehetett. Ez látható az 1900-as évben kiadott és ránk maradt reklámban is. „Edison miniatűr lámpák karácsonyfákhoz. Nincs veszély, füst vagy szag. Lámpák bérelve vagy eladva. Teljes telepítési útmutató mellékelve, így bárki könnyedén bekötheti és felszerelheti a lámpákat.”

Ahogy telt az idő és fejlődött a technológia, úgy lettek a termékek egyre olcsóbbak, és egyre jobban hozzáférhetők az átlagpolgárok számára is. 25 évvel később már 15 cég gyártott és árult karácsonyfa díszítő fényeket.

Napjainkban pedig már LED alapú az izzók java része (bár kimondottan sok színben és formában kaphatók a hagyományos izzószálas izzók is), sok színben, zenélve, villogva emelik az ünnep fényét (szó szerint is).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.