Mikor és hol villamosították először a karácsonyfát?

Meglepő, ugyanakkor nem véletlen. Az első dokumentált kimondottan a karácsonyfa díszítésére használt elektromos izzósor – írd és mondd – 140 éve jelent meg a “piacon”. 1882-ben Edison társa, Edward Johnson Manhattanben már kimondottan a saját fenyőjét díszítette az erre a célra készített 80 égőből álló izzósorával.

A karácsonyi izzósor elég sokáig a villogni akaró gazdagok játékszere maradt: 1900-ban például 12 dollárt kóstált az otthoni fénydísz, ami mai áron úgy 325 dollárnak, vagyis 80 ezer forintnak felel meg.

Ezért ekkortájt még bérelni is lehetett. Ez látható az 1900-as évben kiadott és ránk maradt reklámban is. „Edison miniatűr lámpák karácsonyfákhoz. Nincs veszély, füst vagy szag. Lámpák bérelve vagy eladva. Teljes telepítési útmutató mellékelve, így bárki könnyedén bekötheti és felszerelheti a lámpákat.”

Ahogy telt az idő és fejlődött a technológia, úgy lettek a termékek egyre olcsóbbak, és egyre jobban hozzáférhetők az átlagpolgárok számára is. 25 évvel később már 15 cég gyártott és árult karácsonyfa díszítő fényeket.

Napjainkban pedig már LED alapú az izzók java része (bár kimondottan sok színben és formában kaphatók a hagyományos izzószálas izzók is), sok színben, zenélve, villogva emelik az ünnep fényét (szó szerint is).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán