Mikor és hol villamosították először a karácsonyfát?

Meglepő, ugyanakkor nem véletlen. Az első dokumentált kimondottan a karácsonyfa díszítésére használt elektromos izzósor – írd és mondd – 140 éve jelent meg a “piacon”. 1882-ben Edison társa, Edward Johnson Manhattanben már kimondottan a saját fenyőjét díszítette az erre a célra készített 80 égőből álló izzósorával.

A karácsonyi izzósor elég sokáig a villogni akaró gazdagok játékszere maradt: 1900-ban például 12 dollárt kóstált az otthoni fénydísz, ami mai áron úgy 325 dollárnak, vagyis 80 ezer forintnak felel meg.

Ezért ekkortájt még bérelni is lehetett. Ez látható az 1900-as évben kiadott és ránk maradt reklámban is. „Edison miniatűr lámpák karácsonyfákhoz. Nincs veszély, füst vagy szag. Lámpák bérelve vagy eladva. Teljes telepítési útmutató mellékelve, így bárki könnyedén bekötheti és felszerelheti a lámpákat.”

Ahogy telt az idő és fejlődött a technológia, úgy lettek a termékek egyre olcsóbbak, és egyre jobban hozzáférhetők az átlagpolgárok számára is. 25 évvel később már 15 cég gyártott és árult karácsonyfa díszítő fényeket.

Napjainkban pedig már LED alapú az izzók java része (bár kimondottan sok színben és formában kaphatók a hagyományos izzószálas izzók is), sok színben, zenélve, villogva emelik az ünnep fényét (szó szerint is).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.