Miért vakul meg a napelem?

Miért vakul meg a napelem?

Bevallom nem igazán foglalkozom napelem témával (bár a telepítés gondolata már itthon is felvetődött, és mint kivitelező is érdekel, hogy hogyan csinálják). De most egy érdekes adatot tudtam meg a tanfolyamon, ahová járok.

A Villamos Biztonsági Felülvizsgáló tanfolyamon hosszú és szépen fogalmazott sokpontos szabványok írják elő, mit hova hogyan kell és lehet “kötögetni”. Ezen tanfolyam befejezése után napelem-rendszereket is kell majd ellenőrizni (egyre több lesz, így nagyjából ez szinte biztos).

Miért csökken drasztikusan a napelem hatékonysága? A nap energiáját elnyelő (többnyire fekete színű) anyag felett egy üveg “búra” található, ami kölcsönhatásba kerül az alatta lévő energiaelnyelő anyaggal. Ennek hatására azonban az üveg el kezd mattulni, és kvázi “eltakarja” a fényt.

Ha azonban a megfelelő helyeken megfelelően vannak bekötve a kábelek, akkor ez a probléma kiküszöbölhető, és a napelem hatékonysága hosszabb ideig fenntartható.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.