Miért vakul meg a napelem?

Miért vakul meg a napelem?

Bevallom nem igazán foglalkozom napelem témával (bár a telepítés gondolata már itthon is felvetődött, és mint kivitelező is érdekel, hogy hogyan csinálják). De most egy érdekes adatot tudtam meg a tanfolyamon, ahová járok.

A Villamos Biztonsági Felülvizsgáló tanfolyamon hosszú és szépen fogalmazott sokpontos szabványok írják elő, mit hova hogyan kell és lehet “kötögetni”. Ezen tanfolyam befejezése után napelem-rendszereket is kell majd ellenőrizni (egyre több lesz, így nagyjából ez szinte biztos).

Miért csökken drasztikusan a napelem hatékonysága? A nap energiáját elnyelő (többnyire fekete színű) anyag felett egy üveg “búra” található, ami kölcsönhatásba kerül az alatta lévő energiaelnyelő anyaggal. Ennek hatására azonban az üveg el kezd mattulni, és kvázi “eltakarja” a fényt.

Ha azonban a megfelelő helyeken megfelelően vannak bekötve a kábelek, akkor ez a probléma kiküszöbölhető, és a napelem hatékonysága hosszabb ideig fenntartható.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Villany Péter

A LEGNÉPSZERŰBB VIDEÓINK

Érdekes tendenciát figyeltem meg a videómegosztó portálokon: a legnépszerűbb videóink azok, ahol valamit szerelek, szerelünk. Hiába nyomom a legjobb poénokat, hiába mutatnám meg, hogy azért vicces is tud lenni a villanyszerelő élete …