Miért vakul meg a napelem?

Miért vakul meg a napelem?

Bevallom nem igazán foglalkozom napelem témával (bár a telepítés gondolata már itthon is felvetődött, és mint kivitelező is érdekel, hogy hogyan csinálják). De most egy érdekes adatot tudtam meg a tanfolyamon, ahová járok.

A Villamos Biztonsági Felülvizsgáló tanfolyamon hosszú és szépen fogalmazott sokpontos szabványok írják elő, mit hova hogyan kell és lehet “kötögetni”. Ezen tanfolyam befejezése után napelem-rendszereket is kell majd ellenőrizni (egyre több lesz, így nagyjából ez szinte biztos).

Miért csökken drasztikusan a napelem hatékonysága? A nap energiáját elnyelő (többnyire fekete színű) anyag felett egy üveg “búra” található, ami kölcsönhatásba kerül az alatta lévő energiaelnyelő anyaggal. Ennek hatására azonban az üveg el kezd mattulni, és kvázi “eltakarja” a fényt.

Ha azonban a megfelelő helyeken megfelelően vannak bekötve a kábelek, akkor ez a probléma kiküszöbölhető, és a napelem hatékonysága hosszabb ideig fenntartható.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az ügyfél nem gyóntatópap

Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem olyan régen felhívott. Megkérdezte, hogy esetleg tudok-e számára munkát. Elmesélte, hogy az elmúlt időszakban nagyon nehéz az élete, egyszerűen eltűntek az ügyfelek.

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.