Miért vakul meg a napelem?

Miért vakul meg a napelem?

Bevallom nem igazán foglalkozom napelem témával (bár a telepítés gondolata már itthon is felvetődött, és mint kivitelező is érdekel, hogy hogyan csinálják). De most egy érdekes adatot tudtam meg a tanfolyamon, ahová járok.

A Villamos Biztonsági Felülvizsgáló tanfolyamon hosszú és szépen fogalmazott sokpontos szabványok írják elő, mit hova hogyan kell és lehet “kötögetni”. Ezen tanfolyam befejezése után napelem-rendszereket is kell majd ellenőrizni (egyre több lesz, így nagyjából ez szinte biztos).

Miért csökken drasztikusan a napelem hatékonysága? A nap energiáját elnyelő (többnyire fekete színű) anyag felett egy üveg “búra” található, ami kölcsönhatásba kerül az alatta lévő energiaelnyelő anyaggal. Ennek hatására azonban az üveg el kezd mattulni, és kvázi “eltakarja” a fényt.

Ha azonban a megfelelő helyeken megfelelően vannak bekötve a kábelek, akkor ez a probléma kiküszöbölhető, és a napelem hatékonysága hosszabb ideig fenntartható.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.